Header stoven

Wat stooft de pot?

Zon, regen, hagel, sneeuw… Wat voor weer het ook is, je kunt altijd stoven. En dan bedoelen we écht altijd. Voor elke temperatuur hebben wij een lekker stoofpotje. En met grasgevoerd Iers rundvlees wordt je stoof extra lekker! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Laat je inspireren. Eet smakelijk!

Winterstoofpotjes voor vandaag (4°C)

Het is vandaag zo'n 4 graden. Deze stoofpotjes passen perfect bij dit weer!

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk hier alle stoofpotjes!

Tijd om te leren

Stoven is heel eenvoudig.
In vijf simpele stappen heb je al een heerlijk stoofpotje met Iers rundvlees!

Leren stoven met Iers rundvlees

De basis – het vlees
Of je nu hachee, riblappen of sukade bereidt: het vlees moet in korte tijd met een flinke klont boter worden dichtgeschroeid. Daarna haal je het vlees uit de pan.

Leren stoven met Iers rundvlees

Bepaal je basissmaak
Kies je favoriete mengsel van diverse groenten (bouquet), verse kruiden en specerijen. Voeg ook tomatenpuree toe als je dit wilt. Braad het geheel lekker aan en voeg daarna het vlees weer toe.

Leren stoven met Iers rundvlees

Kies een bijpassend zuur
Door het gebruik van limoen, citroen (balsamico)azijn of witte of rode wijn, geef je een lekker zuurtje aan je stoofpotje.
Is het iets te zuur? Laat alles dan nog even pruttelen zodat het zuur langzaam verdwijnt.

Leren stoven met Iers rundvlees

Vul aan met vloeistof
Voeg een geurige vloeistof toe, bijvoorbeeld bouillon, kokosmelk of jus d’orange. Hiermee geef je nog meer smaak en variatie aan je stoofpotje.

Leren stoven met Iers rundvlees

Voeg de laatste ingrediënten toe
Verwijder het bouquet en voeg nieuwe verse groenten toe, of andere smaakmakers als een blokje spek. Op die manier zorg je voor een echte smaakexplosie.

Stooftips. Zo wordt je Ierse stoofpotje nog lekkerder.

Vind je een stoofpot bereiden een uitdaging? Met de tips en tricks van onze chef maak jij de ultieme stoofpot.

Bereidingswijze voor stoven van Iers rundvlees

Stoven mag niet te hard gaan. Zet de pan daarom op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder. Doe de deksel een beetje open. Het vocht mag niet koken!

Bereidingswijze voor stoven van Iers rundvlees

Hoe langer je stooft, hoe lekkerder het wordt.

Bereidingswijze voor stoven van Iers rundvlees

Om de smaak van de saus nog sterker te maken of een lekkere jus ervan te maken haal je het vlees uit de pan en laat je het vocht inkoken.

Snitten voor de stoof

In de supermarkt en bij de slager vind je van Ierse runderen vaak de volgende snitten stoofvlees:

Snit Ierse runderriblappen

Runderriblap
Riblappen komen uit de hals van de koe. Ze hebben een wat grovere draadjesachtige structuur. Ze worden vaak in stukjes gesneden een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

Snit Iers Hacheevlees

Hacheevlees
Dit stuk komt uit de borst van de koe en is magerder dan riblappen. Gesneden runderlap wordt vaak hacheevlees genoemd. Veel Nederlanders stoven met mager vlees, maar eigenlijk is een beetje vet lekkerder omdat vet smaak afgeeft.

Snit Ierse Sukadelap

Sukadelappen
De sukade komt uit de schouder van het rund. Het heeft een fijne structuur en is bekend om de zeen in het midden. Sukade is een mooi stukje vlees om in z’n geheel te stoven.

De slager over sukade

Ierse sukade is hét perfecte vlees voor een stoofpot. Maar waarom eigenlijk?
Op het Stooffestival legde demoslager Gert-Jan Kiers uit wat Ierse sukade zo uniek maakt.

Smaakmakers: spelen met smaak.

Je stoofpot maak je speciaal door er jouw smaak aan te geven. Smaken worden afgegeven door groenten, kruiden en het vocht wat je gebruikt. Welke ingrediënten zorgen nou voor die lekkere smaak? Deze kaarten helpen je op weg!

Smaakmakers met Iers rundvlees

Inspiratie voor jouw stoofpot
Met stoofgerechten kan je eindeloos variëren. Groenten, kruiden, vocht en extra smaakmakers. Deze kaart geeft je inspiratie voor een heerlijke stoofpot.

Smaakmakers met Iers stoofvlees

De spannende stoofpot
Heb je al vaker een stoofpot gemaakt en wil je echt een keer wat heel anders? Probeer dan eens een van deze spannende ingrediënten.

smaakmakers bij Iers stoofvlees

Wat eet je erbij?
Je ingrediënten voor de stoofpot zijn bekend maar wat eet je erbij? Hier inspiratie om je gerecht helemaal af te maken.

Voor meer stoofinspiratie kijk hier

Waarom Iers rundvlees?
  • De combinatie van veel beweging en een dieet wat voor 90% uit gras bestaat, zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt Iers rundvlees een volle intense smaak.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

From Ireland with love!

De lekkerste recepten met Iers rundvlees, de leukste winacties én volop inspiratie van chef-koks.
Dat wil je toch niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Irish Beef!

Waar is Iers rundvlees te koop?