Zon, regen, hagel, sneeuw… Wat voor weer het ook is, je kunt altijd stoven. En dan bedoelen we écht altijd. Voor elke temperatuur hebben wij een lekker stoofpotje. En met Iers rundvlees wordt het niet alleen heel lekker, het is ook nog eens lekker voedzaam! En ben jij nog niet zo vertrouwd met stoven? Met een paar tips & tricks maak je gegarandeerd een lekker stoofpotje. Laat je inspireren. Eet smakelijk!
Het is vandaag zo'n 3 graden. Deze stoofpotjes passen perfect bij dit weer!
2,5 uur
Hoofdgerecht, Stoven
4 uur
Hoofdgerecht, Stoven
3 uur en 40 minuten
Hoofdgerecht, Van de chef, Stoven
2,5 uur
Hoofdgerecht, Van de chef, Stoven
2,5 uur
Hoofdgerecht, Stoven
2,5 uur
Hoofdgerecht, Stoven
Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk hier alle stoofpotjes!
Een stoofpotje bereiden kost over het algemeen veel tijd, maar leren stoven… dat kost weinig tijd.
Stoven is namelijk heel eenvoudig. In vijf simpele stappen heb je al een heerlijk stoofpotje met Iers rundvlees!
De basis – het vlees
Of je nu hachee, riblappen of sukade bereidt: het vlees moet in korte tijd met een flinke klont boter worden dichtgeschroeid. Daarna haal je het vlees uit de pan.
Bepaal je basissmaak
Kies je favoriete mengsel van diverse groenten (bouquet), verse kruiden en specerijen. Voeg ook tomatenpuree toe als je dit wilt. Braad het geheel lekker aan en voeg daarna het vlees weer toe.
Kies een bijpassend zuur
Door het gebruik van limoen, citroen (balsamico)azijn of witte of rode wijn, geef je een lekker zuurtje aan je stoofpotje.
Is het iets te zuur? Laat alles dan nog even pruttelen zodat het zuur langzaam verdwijnt.
Vul aan met vloeistof
Voeg een geurige vloeistof toe, bijvoorbeeld bouillon, kokosmelk of jus d’orange. Hiermee geef je nog meer smaak en variatie aan je stoofpotje.
Voeg de laatste ingrediënten toe
Verwijder het bouquet en voeg nieuwe verse groenten toe, of andere smaakmakers als een blokje spek. Op die manier zorg je voor een echte smaakexplosie.
Vind je een stoofpot bereiden een uitdaging? Met de tips en tricks van onze chef maak jij de ultieme stoofpot.
Stoven mag niet te hard gaan. Zet de pan daarom op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder. Doe de deksel een beetje open. Het vocht mag niet koken!
Hoe langer je stooft, hoe lekkerder het wordt.
Om de smaak van de saus nog sterker te maken of een lekkere jus ervan te maken haal je het vlees uit de pan en laat je het vocht inkoken.
In de supermarkt en bij de slager vind je van Ierse runderen vaak de volgende snitten stoofvlees:
Runderriblap
Riblappen komen uit de hals van de koe. Ze hebben een wat grovere draadjesachtige structuur. Ze worden vaak in stukjes gesneden een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!
Hacheevlees
Dit stuk komt uit de borst van de koe en is magerder dan riblappen. Gesneden runderlap wordt vaak hacheevlees genoemd. Veel Nederlanders stoven met mager vlees, maar eigenlijk is een beetje vet lekkerder omdat vet smaak afgeeft.
Sukadelappen
De sukade komt uit de schouder van het rund. Het heeft een fijne structuur en is bekend om de zeen in het midden. Sukade is een mooi stukje vlees om in z’n geheel te stoven.
Je stoofpot maak je speciaal door er jouw smaak aan te geven. Smaken worden afgegeven door groenten, kruiden en het vocht wat je gebruikt. Welke ingrediënten zorgen nou voor die lekkere smaak? Deze kaarten helpen je op weg!
Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.
De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.
In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.
De lekkerste recepten met Iers rundvlees, de leukste winacties én volop inspiratie van chef-koks.
Dat wil je toch niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Irish Beef!