Ons rundvee

Echte vleeskoeien

Ierland heeft een sterke rundveestapel die voornamelijk bestaat uit oorspronkelijke rassen en een aantal kruislingrassen. De oorspronkelijke traditionele rassen zijn de Aberdeen Angus en de Hereford. Door het importeren van continentale rassen zijn er meerdere rassen bijgekomen, zoals bijvoorbeeld de Charolais, Limousin en Simmental. Deze runderen zijn echte vleeskoeien, die worden gefokt voor hun vlees i.p.v. voor hun melk.

Heeft elk ras een eigen smaak?
De extreme fijnproever zal vast zeggen van wel. Toch is het zo dat de smaak van Iers rundvlees maar voor een klein deel bepaald wordt door het ras van de runderen. Het is vooral het dieet van de dieren, dat voor 90% uit gras bestaat, gecombineerd met hun natuurlijke, stressvrije levensstijl die Iers rundvlees die karakteristieke intense smaak en malsheid geeft.

We stellen een aantal rassen graag voor.

Angus

Angus is een ras met een gemoedelijk en vriendelijk karakter. De Angus heeft relatief korte poten en geen hoorns. De meeste zijn zwart (black angus), maar je hebt ze ook met een rode vacht (red angus). De kwaliteit van het Angus-vlees is uitzonderlijk. Dit komt vooral doordat het vlees van Angus runderen een hele goede marmering heeft: dunne lijntjes vet die gelijkmatig door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaken vasthoudt en zelfs versterkt.

Limousin

De Limousin is een oud ras met roodbruine vacht dat oorspronkelijk vanwege de sterke spieren als ‘werkpaard’ werd ingezet. Limousin runderen zijn vroegrijp, eenvoudig te onderhouden en passen zich gemakkelijk aan verschillende klimaten aan. Limousins zijn behoorlijk groot: koeien kunnen tussen de 1.50 en 1.60 meter hoog worden en stieren zelfs tussen de 1.70 – 1.80 meter. Het vlees van Limousin-runderen wordt hoog aangeschreven vanwege de pure, natuurlijke vleessmaak.

Hereford

De Hereford is een groot, krachtig ras met een bruine vacht, een witte kop en vaak witte ‘sokjes’ aan hun poten. Hereford runderen zijn bijzonder sterk en kunnen zonder problemen de hele winter buiten blijven. Net als bij de Angus is het vlees mooi gemarmerd en hierdoor lekker mals.

Charolais

De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het is van oorsprong een Frans ras dat veel naar Ierland wordt geïmporteerd.
Dit crèmekleurige robuuste ras leeft graag in een kudde. Charolais runderen groeien hard, en hebben in vergelijking met andere rassen relatief veel vlees en wat minder vet.

Dexter

De Dexter is een ras dat van origine afkomstig is uit het zuidwesten van Ierland. Het zijn zogenaamde dubbeldoelrunderen: geschikt voor vlees- en melkproductie. De meeste boeren richten zich echter op slechts één eigenschap. Dexter runderen zijn klein van stuk, ongeveer de helft van het formaat van een Hereford rund. Het vlees van Dexter runderen is doorgaans wat donkerder van kleur en goed gemarmerd.

Simmental

De Simmental-runderen staan bekend om hun snelle groei in gewicht. Dit ras is geschikt voor zowel vlees- als melkproductie, net als de Dexter runderen. De vacht van dit ras is van oorsprong roodbont met wit vlekken, maar er bestaan ook volledig zwarte Simmental-runderen. Vlees van Simmental runderen heeft een goede vetbedekking en marmering.

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.