Kerst maak je samen

Kerst maak je samen!

Kerst is een bijzondere tijd. Eindelijk weer samen met familie en vrienden, tijd voor elkaar. Deze ‘quality time’ wordt nog kwalitatiever met rundvlees van hoge kwaliteit. Daarom geven we je deze kerst heerlijke, feestelijke recepten met Iers rundvlees. Ook geven je we tips en tricks om ook buiten de keuken een heerlijke kerstsfeer te creëren. Zo vier jij dit jaar een onvergetelijk lekkere kerst!

Gangmakers

Ieder feest heeft een gangmaker nodig.
In dit geval zijn het deze heerlijke steakrecepten waar jij en je gasten ontzettend van zullen genieten!

Smaakmakers

Iers rundvlees is dé smaakmaker van jouw kerstdiner, maar wat maakt de smaak?

Iers rundvlees is een waar feest voor je smaakpapillen. Hoe dat komt? Ierse runderen lopen het grootste deel van jaar buiten en dat zorgt voor een mooie marmering. Dat zijn de dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Deze houden smaakaroma’s vast, wat het rundvlees zo lekker maakt.

Iers rundvlees heeft een indrukwekkend intense smaak. Dit komt omdat Ierse runderen voor 90% gras eten. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige dieprode kleur van het vlees, maar ook voor een volle smaak. Een feestje voor je ogen én je smaakpapillen dus!

Een klavertjevier brengt geluk wordt gezegd. Gelukkig brengen ook alle andere klaveren veel goeds voor de smaak. Ze bevatten namelijk veel natuurlijke proteïne wat goed voor de koeien is en dat proef je.

Sfeermakers

Creëer niet alleen een kerstsfeer in de keuken, maar ook buiten de keuken.
Met deze DIY-tips wordt kerst nog gezelliger!
Meer inspiratie vind je op onze Pinterest-pagina.

Vouw eenvoudig de servetjes op tafel in schattige kerstboompjes.

Rijg in het bos gevonden dennenappels met een touwtje aan elkaar.

Maak een traditionele kerstkrans. Leuk voor aan de voordeur of aan de muur.

Bak er wat van!

Een steak bereiden is niet moeilijk, maar met de tips & tricks van
Andrès Delpeut en Gerrit Greveling wordt het wel heel erg makkelijk.

Bakken in drie stappen

bereidingswijze voor Biefstuk bakken van Iers rundvlees

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier.

bereidingswijze voor Biefstuk bakken van Iers rundvlees

Gebruik een pan die niet te groot is en niet te klein: in een te grote pan verbrandt de boter en in een te kleine pan wordt het vlees niet gelijkmatig gebakken.

bereidingswijze voor Biefstuk bakken van Iers rundvlees

Doe boter in de pan, laat die op een hoog vuur uitbruisen en licht bruinen. Schroei het vlees aan weerszijden dicht en draai vervolgens het vuur iets lager.

Wat zit waar?

Biefstuk, entrecote, ribeye… Wat zitten de steaks bij de koe?

snitten van de Ierse koe Biefstuk

Biefstuk

Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Het is een mals stukje vlees! Schroei biefstuk tijdens het bakken snel dicht en houd het vlees in beweging.

bakken ± 3-5 min.

snitten van de Ierse koe entrecote

Entrecote

Entrecote is een premium gesneden stuk rundvlees van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecote met haas en been noemen we een T-bone.

Als je het vetrandje wilt verwijderen doe dit dan pas ná het bakken. Het randje houd het vlees heerlijk mals.

bakken ± 6-8 min.

snitten van de Ierse koe ossenhaas

Ossenhaas

Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos genoemd. Een ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo.

bakken ± 3-5 min.

snitten van de Ierse koe ribeye

Ribeye

Het vlees is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft.

bakken ± 4-6 min.

snitten van de Ierse koe Bavette

Bavette

Bavette komt uit de achterkant van de buik van de koe. Het is een stuk waar de koe hard heeft moeten werken en hierdoor is de structuur grover en de smaak intenser. Je bereidt het als biefstuk en heeft niet meer nodig dan wat zout en peper.

bakken ± 4-6 min.

snitten van de Ierse koe Brisket

Brisket

De brisket is het borststuk. Een stuk vlees wat in Nederland voorheen niet veel werd gesneden, maar de populariteit neemt toe en meer slagers verkopen dan ook dit stuk vlees. Het leent zich goed voor een langzame bereiding op lage temperatuur.

stoven ± 130-160 min.

Steak er wat van op!

Veelgestelde vragen over het bakken van de perfecte steak.
Misschien steak je er nog wat van op.

Rood, rosé of doorbakken: hoe bak je jouw perfecte steak?

Wie in een restaurant een biefstuk bestelt, krijgt de vraag of je hem rood, rosé of doorbakken wilt. In het Engels spreekt men van ‘rare’, ‘medium’ of ‘welldone’ en in het Frans klinkt het helemaal eetlustopwekkend: ‘bleu’, ‘saignant’ of ‘à point’. Al deze termen duiden op de gaarheid van het vlees, maar indirect ook op de smaak.

Gaarheid beïnvloedt namelijk de textuur en daarmee de smaak. Zoals we allemaal weten is dat laatste iets zeer persoonlijks, vandaar dat de vraag hoe we onze biefstuk willen belangrijk is. Precieze tijden aangeven voor de verschillende gaarheden is lastig. We hebben te maken met de dikte van het vlees en de temperatuur waarmee het de pan in gaat.

Voor een biefstuk van 100 gram geldt de vuistregel:
2 – 4 minuten rood
4 – 6 minuten rosé en
6 – 8 minuten doorbakken

Een steak zouten. Doe je dat vóór het bakken of erna?

Over het algemeen wordt aanbevolen om vlees pas ná de bereiding te zouten. Zout onttrekt namelijk vocht uit het vlees waardoor het minder mals wordt. Toch adviseren wij om wel vóór de bereiding te zouten, maar dan wel vlak voordat de biefstuk op de grill of in de pan gaat.

Door het vlees vlak voor de bereiding te zouten, wordt het vocht van de buitenste rand van het vlees naar boven getrokken en vermengt zich met het zout. Hierdoor wordt de smaak van de korst nog lekkerder. Probeer het eens en kijk of je verschil proeft!

Waarom moet je vlees laten rusten na het bakken?

Waarom moet je die lekkere biefstuk nog even laten rusten als hij uit de pan of van de BBQ komt? Als je het vlees direct uit de pan aansnijdt, komt er een fikse lading vleessap uit en dat is zonde. Door het vlees te laten rusten, krijgt het vlees een stevigere structuur wat het uitlekken van het vleessap tegengaat.

Ook wordt de warmte beter verdeeld. Al met al zorgt rusten voor sappiger en malser vlees en behoudt het zijn smaak. Je kunt biefstuk het beste laten rusten op een warm bord met aluminiumfolie eromheen.

Een steak 'op de draad snijden'. Wat is dat precies?

Je hebt je steak helemaal goed gebakken en even laten rusten, tijd om je biefstuk aan te snijden. Ja, ook daar hebben we een tip voor. Misschien heb je het vaker gehoord: je moet het vlees goed ‘op de draad’ snijden.

Maar wat houdt dit in? Leg het vlees voor je neer en kijk goed hoe de groeven (spiervezels) lopen. Lopen ze horizontaal dan snij je het vlees verticaal of andersom. Altijd tegen de draad in. Je zult merken dat het vlees veel malser is dan wanneer je het ‘met de draad’ snijdt.

Hoe gebruik je een vleesthermometer?

Steek de pin van de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees met genoeg afstand van vet of bot. Vet en bot hebben namelijk een andere temperatuur. Lees de thermometer af en kijk of het vlees de juiste gaarheid heeft.

Rood: 50-55°C
Rosé: 55-60°C
Doorbakken: 65-70°C

Waarom moet vlees op kamertemperatuur komen?

In onze recepten wordt vaak vermeld dat het goed is het vlees van te voren uit de koelkast te halen om het op kamertemperatuur te laten komen. Waarom is dat? Ervan uitgaande dat de koelkasttemperatuur 6°C is en de beoogde kerntemperatuur na het bakken rond de 60°C is dan is de weg van 6 graden naar 60 een lange weg. En hoe langer je rundvlees bakt, hoe meer vocht er verloren gaat. Daarom is het dus goed om het vlees alvast op (kamer)temperatuur te laten komen.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

From Ireland with love!

De lekkerste recepten met Iers rundvlees, de leukste winacties én volop inspiratie van chef-koks.
Dat wil je toch niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Irish Beef!

Waar is Iers rundvlees te koop?