Ierse Succa de bocca

4 personen
270 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg Ierse sukade
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 el Franse mosterd
  • 2 el tarwebloem
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 6 champignons
  • ½ peen
  • 1 meiknolletje
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 sjalotten
  • 2 dl rode wijn
  • Flinke scheut rode port
  • 1 el aceto balsamico (azijn)
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 dl kalfsfond
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje salie
  • 1 laurierblaadje
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • Schil van ¼ citroen
  • Schil van ¼ sinaasappel
  • 100g Kerrygold ongezouten boter
  • 4 tomaten
  • 10 abrikozen
  • Zout & peper

 

Voor de risotto:

  • 1 ¼ l runderbouillon
  • 1 ui
  • 60g Kerrygold ongezouten roomboter
  • 300g risottorijst
  • 100ml droge witte wijn
  • 1 buisje saffraan (0,05g)
  • Sap en rasp van 2 sinaasappels
  • Sap van ½ citroen
  • 75g geraspte Parmezaanse kaas
  • 10 fijngesneden verse muntblaadjes
  • 1 kg Ierse sukade
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 el Franse mosterd
  • 2 el tarwebloem
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 6 champignons
  • ½ peen
  • 1 meiknolletje
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 sjalotten
  • 2 dl rode wijn
  • Flinke scheut rode port
  • 1 el aceto balsamico (azijn)
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 dl kalfsfond
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje salie
  • 1 laurierblaadje
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • Schil van ¼ citroen
  • Schil van ¼ sinaasappel
  • 100g Kerrygold ongezouten boter
  • 4 tomaten
  • 10 abrikozen
  • Zout & peper

 

Voor de risotto:

  • 1 ¼ l runderbouillon
  • 1 ui
  • 60g Kerrygold ongezouten roomboter
  • 300g risottorijst
  • 100ml droge witte wijn
  • 1 buisje saffraan (0,05g)
  • Sap en rasp van 2 sinaasappels
  • Sap van ½ citroen
  • 75g geraspte Parmezaanse kaas
  • 10 fijngesneden verse muntblaadjes

Bereidingswijze:

  1. Laat de sukade heel (dus niet in stukjes snijden)
  2. Bestrooi de sukade met peper, zout en paprikapoeder, smeer er mosterd over en bestrooi met bloem
  3. Maak de groenten schoon en snij ze grof
  4. Braad het vlees aan in roomboter, laat het mooi bruin kleuren en doe het vervolgens in de snelstoofpan
  5. Blus de overgebleven jus af met de rode wijn, rode port en de aceto balsamico, voeg de kalfsfond en tomatenpuree toe en laat het geheel inkoken
  6. Doe roomboter in een (andere) pan, voeg alle groenten toe (knoflook, rode peper, champignons, peen, meiknolletje, bleekselderij en sjalotten), fruit ze licht aan en doe ze vervolgens in de snelstoofpan
  7. Voeg ook de kruiden toe aan de snelstoofpan
  8. Haal de jus door een fijne zeef en verdeel over het vlees en de groenten
  9. Sluit de snelstoofpan, kies het stoofprogramma en stel de tijd in op 90 minuten (je kunt dit recept ook in een stoofpan bereiden, hou dan 4,5 uur stooftijd aan)
  10. Voeg 15 minuten voor het einde van de stooftijd de tomaten en abrikozen toe aan de stoofpot en laat nog even meestoven

 

De risotto:

  1. Start een half uur voordat de stoof klaar is met de risotto
  2. Breng de bouillon aan de kook, voeg de saffraandraadjes toe en houd de bouillon warm
  3. Snipper de ui, verhit 30g roomboter in een pan met dikke bodem, voeg de ui toe en fruit deze aan
  4. Voeg de risottorijst toe en bak al roerende gedurende 3 minuten totdat de korrels glazig zijn
  5. Voeg de witte wijn toe en roer totdat deze geheel is opgenomen
  6. Voeg een scheut bouillon toe aan de risottorijst en blijf roeren tot deze opgenomen is, herhaal dit totdat de rijst gaar is (ongeveer 20-25 minuten)
  7. Neem de pan van het vuur en roer het citroensap, sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de boter door de risotto
  8. Laat ‘m met de deksel op de pan nog 5-10 minuten staan
  9. Breng op smaak met peper en zout, strooi de fijngesneden munt erover en eventueel nog wat Parmezaanse kaas

 

Tip: Lekker met een frisse tomatensalade

Bereidingswijze:

  1. Laat de sukade heel (dus niet in stukjes snijden)
  2. Bestrooi de sukade met peper, zout en paprikapoeder, smeer er mosterd over en bestrooi met bloem
  3. Maak de groenten schoon en snij ze grof
  4. Braad het vlees aan in roomboter, laat het mooi bruin kleuren en doe het vervolgens in de snelstoofpan
  5. Blus de overgebleven jus af met de rode wijn, rode port en de aceto balsamico, voeg de kalfsfond en tomatenpuree toe en laat het geheel inkoken
  6. Doe roomboter in een (andere) pan, voeg alle groenten toe (knoflook, rode peper, champignons, peen, meiknolletje, bleekselderij en sjalotten), fruit ze licht aan en doe ze vervolgens in de snelstoofpan
  7. Voeg ook de kruiden toe aan de snelstoofpan
  8. Haal de jus door een fijne zeef en verdeel over het vlees en de groenten
  9. Sluit de snelstoofpan, kies het stoofprogramma en stel de tijd in op 90 minuten (je kunt dit recept ook in een stoofpan bereiden, hou dan 4,5 uur stooftijd aan)
  10. Voeg 15 minuten voor het einde van de stooftijd de tomaten en abrikozen toe aan de stoofpot en laat nog even meestoven

 

De risotto:

  1. Start een half uur voordat de stoof klaar is met de risotto
  2. Breng de bouillon aan de kook, voeg de saffraandraadjes toe en houd de bouillon warm
  3. Snipper de ui, verhit 30g roomboter in een pan met dikke bodem, voeg de ui toe en fruit deze aan
  4. Voeg de risottorijst toe en bak al roerende gedurende 3 minuten totdat de korrels glazig zijn
  5. Voeg de witte wijn toe en roer totdat deze geheel is opgenomen
  6. Voeg een scheut bouillon toe aan de risottorijst en blijf roeren tot deze opgenomen is, herhaal dit totdat de rijst gaar is (ongeveer 20-25 minuten)
  7. Neem de pan van het vuur en roer het citroensap, sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de boter door de risotto
  8. Laat ‘m met de deksel op de pan nog 5-10 minuten staan
  9. Breng op smaak met peper en zout, strooi de fijngesneden munt erover en eventueel nog wat Parmezaanse kaas

 

Tip: Lekker met een frisse tomatensalade