perfecte biefstuk bakken - geserveerd op plank

Biefstuk bakken

Hoe kun je de perfecte biefstuk bakken?
Met deze tips lukt het iedereen!

Een Ierse biefstuk is een fantastisch stukje vlees. Alle goede eigenschappen van Iers rundvlees komen er in tot uiting: de mooie, dieprode kleur, de uitzonderlijke malsheid, en vooral de heerlijke intense vleessmaak. Maar hoe kun je nu eigenlijk de perfecte biefstuk bakken? Met onze tips lukt het iedereen.

Hoe wil je jouw steak bakken?

Biefstuk kun je op meerdere manieren klaarmaken. Bestel je er één in een restaurant, dan krijg je de vraag of je hem rood, rosé of doorbakken wilt. Of in het Engels: ‘rare’, ‘medium’ of ‘well-done’. Met deze termen wordt bedoeld hoe gaar je biefstuk mag zijn. De gaarheid heeft invloed op de textuur van het vlees en indirect ook op de smaak.

Hoe snel je Ierse biefstukje gaar wordt, hangt af van de grootte en de dikte van de biefstuk. Toch is er wel een vuistregel. Voor een biefstuk van 100 gram geldt:

2 – 4 minuten rood / rare
4 – 6 minuten rosé / medium en
6 – 8 minuten doorbakken / well done

 

De perfecte biefstuk bakken in 6 simpele stappen:

Stap 1: Breng de biefstuk op kamertemperatuur vóór het bakken

Het is belangrijk dat biefstuk op kamertemperatuur is voordat je ‘m gaat bakken. De temperatuur in je koelkast is rond de 6°C, terwijl de kerntemperatuur van een gebakken biefstuk rond de 60 graden ligt. Om van 6 naar 60 graden te komen is een lange weg. En hoe langer je de biefstuk gaat bakken, hoe meer vocht er verloren gaat. Biefstuk op kamertemperatuur hoef je dus minder lang te bakken en blijft sappiger.

Stap 2: Wrijf de biefstuk in met zout voordat je hem gaat bakken

Over het algemeen wordt aanbevolen om pas ná het bakken zout aan je biefstuk toe te voegen. Zout onttrekt namelijk vocht uit vlees waardoor het minder mals zou kunnen worden. Toch adviseren wij om wel vóór de bereiding je biefstuk met zout in te wrijven, maar dan wel pas vlak voordat ‘ie op de grill of in de pan gaat. Daardoor wordt het vocht van de buitenste rand van het vlees naar boven getrokken, waar het zich vermengt met het zout. Hierdoor wordt de smaak van de korst nog lekkerder. Probeer het eens!

Biefstuk bakken tip van topchef Erik van Loo – Neem grof zout, dat kun je beter doseren.

Stap 3: Nu kun je de biefstuk bakken!

Bij biefstuk bakken is het belangrijk dat je dit in olie op hoge temperatuur doet. Schrik er niet van als de pan met olie begint te walmen. Leg de biefstuk in de pan en houd ‘m goed in beweging tijdens het bakken. Als het vlees aan beide kanten mooi op kleur is, dan kan het vuur lager. Dan roomboter toevoegen. Bak de biefstuk dan tot de gewenste garing.

Tip van topchef Erik van Loo – Pas de maat van je pan aan aan de hoeveelheid vlees die je wilt bakken. De perfecte verhouding is 1 op 2.

Stap 4: Controleer de gaarheid van de biefstuk na het bakken

Om te controleren of je na het biefstuk bakken de juiste gaarheid hebt bereikt, bestaat een heel handig trucje. Doe je duim en wijsvinger tegen elkaar. Druk nu op de muis van je hand. Dat is het gedeelte onder je duim. Dit voelt zacht aan. Zo voelt een biefstuk als deze rood is. Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, dan komt er al iets meer spanning op. De muis van je hand voelt nu medium. En als je je duim en ringvinger tegen elkaar doet, voelt het als well-done. Nu je weet hoe een goed gebakken biefstuk voelt, kun je jouw biefstukje in de pan controleren.

Stap 5: Laat de biefstuk rusten

Als je biefstuk na het bakken de juiste gaarheid heeft, haal je ‘m uit de pan, wikkel je ‘m in aluminiumfolie en laat je je biefstukje ingepakt een paar minuten rusten op een (warm) bord. Zo krijgt het vlees een stevigere structuur wat het uitlekken van vleessappen tegengaat. Ook wordt de warmte beter verdeeld. Al met al zorgt rusten voor sappiger en malser vlees dat zijn heerlijke smaak beter behoudt.

Stap 6: Biefstuk op de draad snijden

Je hebt je biefstuk helemaal goed gebakken en even laten rusten. Tijd om je biefstuk aan te snijden! Belangrijk is dan dat je het vlees ‘op de draad’ snijdt. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Leg het vlees voor je neer en kijk goed hoe de groeven (spiervezels) lopen. Lopen ze horizontaal dan snij je het vlees verticaal of andersom. Je zult merken dat het vlees veel malser is dan wanneer je het ‘met de draad’ snijdt.

De perfecte biefstuk bakken volgens Andrès Delpeut

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.

De lekkerste biefstuk recepten