• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ, Steaks

Ierse biefstuk met oesterzwammen en bimi

Ingrediënten

  • 4x (à 200 g) Ierse biefstukken, op kamertemperatuur
  • 400 g grote gele en grijze oesterzwammen
  • 250 g bimi
  • 2 el sojasaus
  • 2 el olijfolie
  • 1 el sesamolie
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 cm verse gember, geschild
  • 250 g edamame
  • 2 el (zwart) sesamzaad
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • aluminiumfolie
  • gietijzeren skillet (optioneel of een ander gietijzeren pannetje)

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Bereid de Bastard of BBQ voor op direct grillen (225ºC).
  2. Borstel de oesterzwammen schoon met een kwast. Besprenkel de oesterzwammen en bimi met de sojasaus, olijfolie, sesamolie en knoflook. Rasp de gember erboven op een fijne rasp en schep om.
  3. Dep de biefstukken droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout (peper na het grillen). Gril de biefstukken aan weerszijden circa 2 minuten om en om aan, of tot ze een kerntemperatuur van 56°C, dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ze 3 minuten rusten.
  4. Leg de oesterzwammen en de bimi ernaast en gril ze kort gaar. Of bak ze in de skillet (of een ander gietijzeren pannetje), bak dan de laatste minuut de edamame mee.
  5. Bestrooi de oesterzwammen met sesamzaad. Serveer de biefstuk met de oesterzwammen.

Serveertip: Lekker met sushirijst, furikake en bonitoflaes (in de toko verkrijgbaar)

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?