Buitenleven

Een koeienleven zoals ‘t bedoeld is.

Ierse boeren hebben vaak heel erg veel land en gemiddeld maar 66 koeien. Veeteelt in Ierland is dus eigenlijk veelal kleinschalig en extensief, waarbij de zorg voor het vee voorop staat. Ierse boeren zorgen ervoor dat hun runderen van geboorte tot slacht zo min mogelijk stress ervaren. Zo proberen ze hun koeien zo lang mogelijk buiten in de weide te laten grazen. Dat is goed voor het dierenwelzijn en het is een duurzame manier van rundveehouderij. En dieren die gelukkig en gezond zijn leveren beter, lekkerder en malser vlees.

Een koeienleven zoals het bedoeld is

Een stressvrij leven lukt het best als dieren zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Zo blijven kalfjes lang bij hun moeder, leven de runderen in gemengde kuddes, hebben alle dieren in de wei heel veel leefruimte en staan ze zo lang mogelijk buiten, gemiddeld zo’n 220 dagen per jaar. Daar scharrelen ze hun eigen maaltje van lekker vers gras met hier en daar wat klaver bij elkaar. Dit natuurlijke dieet maakt de runderen gezond en sterk. Hierdoor worden ze minder snel ziek en hebben ze minder antibiotica nodig dan dieren die lang(er) op stal staan.

Binnen overwinteren

De kleinschaligheid in combinatie met de ruime hoeveelheid land zorgt ervoor dat het grasland in Ierland de ruimte krijgt om te herstellen na begrazing. Ierse boeren zijn zuinig op hun gras en runderen mogen niet grazen op kwetsbare grond. Gelukkig kunnen kuddes, door die vele ruimte, ook gemakkelijk verplaatst worden naar andere weilanden. En in de winter, als de bodem de meeste schade kan lijden, worden de runderen naar binnen gehaald. Hoe lang ze vervolgens op stal staan hangt onder andere af van het weer, de locatie van de boerderij en het runderras. Stallen op Ierse boerderijen bestaan grotendeels uit betonnen roostervloeren, soms in combinatie met rubberen matten. In die stal bieden de boeren hun runderen meestal een of andere vorm van ligbed, vaak gemaakt van stro.

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.