Ierse koeien staan het hele jaar buiten en eten vers gras voor heerlijk mals vlees

In de wei.

Het grote geheim van Iers rundvlees: Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten, grasgrazend. In totaal bestaat het dieet van de runderen voor meer dan 90% uit gras. Dat is niet alleen duurzaam en gezond, het is de basis van de verrassend intense smaak van Iers rundvlees.

Ierse koeien staan het hele jaar buiten en eten vers gras voor heerlijk mals vlees
Koeien in het weiland doordat ze veel bewegen en gras eten wordt het vlees heerlijk mals
Grazende koeien in Ierland met een dieet van gras en klaver
Ierse koeien staan het hele jaar buiten en eten vers gras voor heerlijk mals vlees

Natuurlijke voeding

Ierland wordt ook wel ‘het groene eiland’ genoemd, omdat er veel gras groeit vanwege het milde, vochtige klimaat. Maar liefst 80 procent van het Ierse boerenland bestaat uit gras, en om die reden zijn er veel rundveehouderijen in Ierland. Het dieet van vleeskoeien bestaat doorgaans voor 95% uit gras, hun natuurlijke voeding. Soms worden de dieren bijgevoerd met bijvoorbeeld tarwe en gerst uit eigen land.

In de wei

Ierse veehouders proberen hun koeien zo lang mogelijk buiten in de weide te laten grazen. Dat is goed voor het dierenwelzijn en het is een duurzame manier van rundveehouderij. Bovendien komt het de kwaliteit en smaak van rundvlees ten goede.

SBLAS

Op rundveehouderijen met het kwaliteitsborgingsysteem Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS), lopen de dieren gemiddeld 220 dagen per jaar in de wei. Ruim 95% van de dieren graast jaarlijks zeven maanden of langer in de wei. De dieren gaan in het voorjaar naar buiten, meestal tussen februari en april. De jongere, lichtere dieren gaan het eerst, omdat zij de dan nog vochtige gronden en grasvlakten het minste beschadigen.

Ideaal klimaat

Behalve dat het klimaat in Ierland perfect is voor grasproductie bestaat het land grotendeels uit kalksteen, een optimale grondsoort voor eersteklas gras. Daarnaast groeit er veel klaver, o.a. de shamrock. Deze soort klaver is niet voor niets het nationale symbool! Klaver is in staat om stikstof aan de bodem toe te voegen en is daarmee een belangrijke bodemverbeteraar. Daarnaast bevat klaver veel natuurlijke proteïne waardoor het waardevol veevoer is.

Vollere smaak

De combinatie van een grasdieet en volop lichaamsbeweging zorgt bij runderen voor een mooie en intense vleessmaak en voor vlees dat perfect past in een verantwoord consumptiepatroon. Zowel echte Bourgondiërs als mensen die letten op hun gezondheid zijn het beste af met vlees van runderen die zijn opgevoed op een dieet van gras.

Grasgevoerd gezonder dan graangevoerd?

Niet alleen zorgt gras voor een intensere smaak, ook komt uit wetenschappelijke hoek steeds meer bewijs dat een grasgevoerd rund gezonder is dan een rund dat met granen is bijgevoerd.

Grasgevoerd rundvlees heeft een dieprode kleur en een hogere CLA (geconjugeerd linolzuur) dan met graan (bij)gevoerd rund. Recent onderzoek geeft aan dat CLA bij mensen de groei van het aantal vetopslagcellen remt. Dat is interessant als je op je gewicht en gezondheid let! Bovendien levert vlees van rund dat in de weide heeft gegraasd meer omega-3 vetzuren en veel vitamine A en E, bouwstenen voor een goede gezondheid. Grasgevoerde runderen hebben daarnaast minder verzadigde vetzuren en ook dat draagt bij aan een gezonde voeding.