In de wei. Dag in, dag uit.

Het grote geheim van Iers rundvlees: Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Dag in, dag uit, grasgrazend. In totaal bestaat het dieet van de runderen voor meer dan 90% uit gras. Dat is niet alleen duurzaam en gezond, het is de basis van de verrassend intense smaak van Iers rundvlees.

Ierland, grasland

Ierland bestaat voor 80% uit grasland. Andere Europese landen zijn voor 40% met gras bedekt. De gemiddelde Ierse boerderij telt 36 hectare land, wat ongeveer gelijkstaat aan 55 voetbalvelden. Omdat boerderijen vaak relatief kleinschalig zijn – een boer heeft gemiddeld slechts 32 koeien – heeft het vee dus alle ruimte om lekker te grazen.

Ideaal klimaat

Behalve dat het klimaat in Ierland perfect is voor grasproductie bestaat het land grotendeels uit kalksteen, een optimale grondsoort voor eersteklas gras. Daarnaast groeit er veel klaver, o.a. de shamrock. Deze soort klaver is niet voor niets het nationale symbool! Klaver is in staat om stikstof aan de bodem toe te voegen en is daarmee een belangrijke bodemverbeteraar. Daarnaast bevat klaver veel natuurlijke proteïne waardoor het waardevol veevoer is.

Vollere smaak

De combinatie van een grasdieet en volop lichaamsbeweging zorgt bij runderen voor een mooie en intense vleessmaak en voor vlees dat perfect past in een verantwoord consumptiepatroon. Zowel echte Bourgondiërs als mensen die letten op hun gezondheid zijn het beste af met vlees van runderen die zijn opgevoed op een dieet van gras.

Grasgevoerd gezonder dan graangevoerd?

Niet alleen zorgt gras voor een intensere smaak, ook komt uit wetenschappelijke hoek steeds meer bewijs dat een grasgevoerd rund gezonder is dan een rund dat met granen is bijgevoerd.

Grasgevoerd rundvlees heeft een dieprode kleur en een hogere CLA (geconjugeerd linolzuur) dan met graan (bij)gevoerd rund. Recent onderzoek geeft aan dat CLA bij mensen de groei van het aantal vetopslagcellen remt. Dat is interessant als je op je gewicht en gezondheid let! Bovendien levert vlees van rund dat in de weide heeft gegraasd meer omega-3 vetzuren en veel vitamine A en E, bouwstenen voor een goede gezondheid. Grasgevoerde runderen hebben daarnaast minder verzadigde vetzuren en ook dat draagt bij aan een gezonde voeding.