Ons verhaal

De smaak van Ierland.

Iers rundvlees staat bekend om haar kwaliteit, malsheid en heerlijke, intense smaak. Het geheim? In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Tel daar de ruimte en de liefde die de runderen krijgen bij op en je krijgt gewoon buitengewoon rundvlees.

Grasgevoerd

Ierse runderen lopen gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag lekker buiten op uitgestrekte weilanden en grazen daar lekker, sappig gras. Het Ierse klimaat en de Ierse bodem zijn optimaal voor de groei van gras: veel regen, milde temperaturen en grond die rijk is aan kalksteen zorgen voor een lang groeiseizoen. De runderen in Ierland kunnen dus lang van hun heerlijke dagelijkse kostje vers sappig gras genieten. Maar ook binnen eten ze gras, dan in de vorm van hooi en kuilgras. 90% van het dieet van Ierse runderen bestaat zo uit gras. Het vlees van grasgevoerde runderen heeft een heerlijke intense vleessmaak.

Lees hier meer over het grasdieet van Ierse runderen.

Buitenleven

Frisgroen gras, schone lucht, uitgestrekte weilanden, het ruige landschap, de zoute zeewind… Ierse runderen kunnen daar gemiddeld zo’n 7-8 maanden per jaar van genieten. Of meer, afhankelijk van de weersomstandigheden en de regio binnen Ierland. Ze gaan pas naar binnen als de weilanden te nat zijn en te veel beschadigd worden door het rondkuieren van de runderen. In de wei heeft een Iers rund gemiddeld 3.000 m2 grasland tot haar beschikking. Zoveel ruimte betekent ook dat de runderen heel veel beweging krijgen. Hoe meer rundvee beweegt, hoe beter het vet wordt verdeeld en hoe malser het vlees wordt.

Lees hier meer over het buitenleven van Ierse runderen.

bekijk meer

Familiebedrijven

In Ierland zijn maar liefst 99% van de boerderijen familiebedrijven. Boerderijen zijn van oudsher familiebezit en worden van generatie op generatie doorgegeven. De passie voor land en dier wordt de jongere generatie zo met de paplepel ingegoten. Gemiddeld heeft een Ierse boerenfamilie slechts 66 koeien, die met zorg en liefde worden omringd. De koeien in Ierland hebben dan ook een koeienleven zoals het bedoeld is. Door de kleinschalige manier van boeren gecombineerd met de laatste technologische inzichten zetten Ierse boeren sinds jaar en dag een product neer van buitengewone kwaliteit.

Meer weten? Ontmoet onze boeren hier.

SBLAS

Om de hoogste kwaliteit rundvlees te garanderen is het kwaliteitsborgingsysteem Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS) in het leven geroepen. Het SBLAS-programma draait om vier aandachtsgebieden: dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid. Boeren moeten per aandachtsgebied voldoen aan veel regels om in aanmerking te komen voor dit onafhankelijke kwaliteitskeurmerk. Deze regels zijn conform of vaak zelfs boven de Europese norm. Er zijn ongeveer 50.000 Ierse boerderijen die het SBLAS-certificaat hebben.

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.

mobile-image

Waar kun je Iers rundvlees kopen?

Je koopt Iers rundvlees in veel supermarkten. Op de verpakking (vaak aan de achterkant) staat de herkomst vermeld.