Bewaartips

Zo blijft Iers rundvlees lang lekker.

Regelmatig krijgen we de vraag: hoe kun je Iers rundvlees nou het beste bewaren? In de koelkast of juist in de vriezer? En gaat dat ten koste van de kwaliteit? Om je op weg te helpen hebben we alle bewaartips handig op een rij gezet.

Veilig met vlees

Iers rundvlees moet je met zorg behandelen zodat de smaak behouden blijft en de voedselveiligheid niet in het geding komt. Hou daarom altijd deze punten in de gaten:

  1. Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum én of de verpakking heel is.
  2. Bewaar vlees gekoeld, op die manier krijgen bacteriën geen kans.
  3. In de zomer is het raadzaam vlees na aankoop in een koeltas te vervoeren.
  4. In de keuken met rauw vlees bezig? Was regelmatig je handen.
  5. Leg bereid vlees niet op een plank waar eerder onbereid vlees op heeft gelegen en gebruik niet steeds hetzelfde mes bij verschillende handelingen.
  6. Ontdooi bevroren vlees nooit in warm water, op de verwarming of in de zon. De sappen lopen er te snel uit en bacteriën hebben vrij spel.
  7. In de magnetron ontdooid vlees moet op dezelfde dag worden bereid. Je kunt het vlees beter een dag van tevoren in de koelkast laten ontdooien.
  8. Vermijd (indirect) contact tussen rauw en bereid vlees via borden, schalen, kookgerei als messen en snijplanken. Maak alles steeds goed schoon.
  9. Houd ook de koelkast goed schoon, dan blijven verse producten langer goed doordat bacteriën en schimmels minder kans hebben.

In de koelkast

  • De ideale temperatuur om vlees te bewaren ligt tussen de 2 en 5 graden.
  • Leg vlees op de koudste plek in de koelkast. Die bevindt zich net boven de groentelade achterin.
  • Rundvlees is maximaal 4 dagen houdbaar in de koelkast. Maar check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

 

Invriezen

Vlees kun je goed invriezen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Waar moet je op letten?

  • Rauw vlees kun je maar 1 keer invriezen. De malsheid en smaakintensiteit lopen daarna merkbaar terug.
  • Wil je ontdooid vlees langer bewaren? Maak het klaar en vries het opnieuw in.
  • De kwaliteit van vlees blijft het best bewaard als het vriesproces zo snel mogelijk verloopt. Leg vlees daarom achter in de vriezer, dat is de koudste plek.
  • Gebruik een schone vriezer van -18 graden Celsius of kouder.
  • Hoe groter een stuk vlees, hoe langer het goed blijft in de vriezer. Dit zijn de houdbaarheidsdata:
    – Rundvlees: 6 maanden.
    – Vlees dat bereid is: 2 á 3 maanden.

Ontdooien

  • Waar invriezen snel moet gebeuren, geldt het tegenovergestelde voor ontdooien. Leg ingevroren vlees één dag voor gebruik onder in de koelkast, zo blijven de sappen optimaal bewaard.
  • Vlees kun je ook ontdooien in de magnetron, dat heeft wel invloed op de kwaliteit.

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.