Bewaartips 'Iers rundvlees bewaren in de koelkast'

Bewaartips. Koelen of vriezen.

We krijgen vaak de vraag: hoe kun je Irish Beef nou het best bewaren? In de koelkast of in de vriezer? En gaat dat ten koste van de kwaliteit? We hebben alle bewaartips voor je op een rijtje.

Bewaartips voor Iers rundvlees koelen of vriezen en ontdooien

In de koelkast

De ideale temperatuur om vlees in de koelkast te bewaren ligt tussen de 2 en 5 graden Celsius.

Rundvlees is maximaal 4 dagen houdbaar in de koelkast. Lamsvlees: 3 tot 4 dagen. Varkensvlees en kalfsvlees: 2 dagen.
Gehakt en gehaktproducten: dezelfde dag bereiden.
Belangrijk: leg het vlees op de koelste plek in de koelkast.

Veilig met vlees

Vlees is een mooi en ambachtelijk product. Dat verdient zorg en respect. Houd deze punten in de gaten bij het werken met vlees:

  • Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum én het feit dat de verpakking van het vlees heel is.
  • Bewaar vlees gekoeld, op die manier krijgen bacteriën geen kans. In de zomer is het raadzaam vlees na aankoop in een koeltas naar huis te vervoeren.
  • In de keuken met rauw vlees bezig? Regelmatig handen wassen. Leg bereid vlees niet op een plank waar eerder onbereid vlees op heeft gelegen en gebruik hetzelfde mes niet bij verschillende handelingen.
  • Ontdooi bevroren vlees nooit in warm water, op de verwarming of in de zon! De sappen lopen er te snel uit en bacteriën hebben vrij spel.
  • In de magnetron ontdooid vlees moet nog op dezelfde dag worden bereid. Maar beter is vlees een dag van tevoren in de koelkast te laten ontdooien.
  • Vermijd (indirect) contact tussen rauw en bereid vlees. Dat kan via borden, schalen en kookgerei als messen. Ook snijplanken zijn berucht. Maak die steeds goed schoon.
  • Houd ook de koelkast goed schoon, dan blijven verse producten langer goed doordat bacteriën en schimmels minder kans hebben.

Invriezen

Gaat invriezen ten koste van de kwaliteit van het vlees? Nee! Wel is het belangrijk ervoor te waken dat het vlees niet nogmaals wordt ingevroren. Bij ontdooien komt namelijk vleesvocht vrij. Na de eerste keer is dat niet erg. Als je het vlees echter nog een keer invriest, loopt de malsheid en smaakintensiteit merkbaar terug. Verstandiger is het om eenmaal ontdooid vlees te bereiden en het daarna in te vriezen. Bij twijfel of vlees van de slager of supermarkt al eens ingevroren is geweest, vraag ernaar bij je slager!

Het is belangrijk om je aankoop zo snel mogelijk op de koudste plek in de vriezer te leggen. Wanneer het invriezen te traag verloopt, beschadigt de celwand van het vlees doordat de sappen grote kristallen hebben gevormd. Dit wordt zichtbaar bij het ontdooien. Het vochtverlies is groter dan nodig, in feite zie je de smaak uit het vlees druppen. Zonde! Vries vlees bij voorkeur in in een schone vriezer, op een temperatuur van -18 graden Celsius of kouder.

Hoe groter een stuk vlees, hoe langer het goed blijft in de vriezer. Bij een ideale temperatuur van minimaal -18 graden Celsius zijn dit de houdbaarheidsdata:

Rundvlees: max. 6 maanden.
Kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees: max. 3 maanden.
Gehakt en gehaktproducten: max. 2 maanden.
Vlees dat bereid is: 2 á 3 maanden.

Iers rundvlees bewaren in de koelkast

Ontdooien

Waar invriezen snel moet gebeuren, geldt het tegenovergestelde voor ontdooien. Nooit doen: in warm water, op de verwarming of in de zon! Dat is slecht voor de smaak en goed voor de aanwas van bacteriën. Wel goed: leg het ingevroren vlees één dag voor gebruik onderin de koelkast, de sappen blijven op die manier optimaal bewaard. Ontdooien in de magnetron is een optie voor kleinere stukken vlees (niet voor groot vlees, dat blijft in de kern bevroren), al heeft het wel degelijk invloed op de kwaliteit.