Ierse boer met koeien in de wei
If green is in fashion now,
we were hip centuries ago.

Onze boeren. Van generatie op generatie.

In Ierland zijn de meeste boerderijen familiebedrijven. Ze zijn kleinschalig en worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Daarbij is het geheim: om de beste kwaliteit te bereiken heb je aandacht en passie voor vak en dier nodig.

Veel ruimte, heel veel ruimte

De rundveehouderij in Ierland is extensief. Dit houdt in dat het vee veel ruimte heeft om te grazen. Ierland is qua oppervlakte ongeveer tweemaal groter dan Nederland, maar telt slechts 4,1 miljoen inwoners. Ruim 65 procent van de Ierse grond is in handen van boeren. De meeste boerderijen zijn kleinschalig en bezitten veel grasland. De koeien hebben dus alle ruimte om lekker te grazen!

Gemiddeld hebben de Ieren slechts 66 koeien per boerenbedrijf. Er is dus geen sprake van massa-veeteelt. Zo weten zij – als deel van een trotse traditie – een product neer te zetten van uitzonderlijk niveau. Ierse boeren houden vaak ook schapen, omdat die het gras korter grazen en zodoende gezond houden.

Seamus Walsh

Boer Seamus Walsh is al boer sinds 1985. Het boeren is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader en voorvaderen waren ook boer. Met ruim 60 hectare grond, hebben de koeien alle ruimte… of beter gezegd: een zee aan ruimte! Benieuwd hoe de koeien van Seamus leven? Volg boer Seamus hier!

Nichola Murtagh

Nichola weet het al van jongs af aan: ze wil later boerin worden. Haar dromen komen al vroeg uit, want op haar 20ste had ze al haar eigen boerderij. De koeien van boerin Nichola hebben veel ruimte en staan veel dagen per jaar buiten. Meer weten over Nichola? Volg haar hier!

Padraig & Eoin Moran

De boerderij van Padraig en Eoin Moran is een echte familieboerderij. Eoin leert veel van zijn vader, wat hij weer van zijn vader heeft geleerd. Generaties aan kennis dat wordt aangevuld met nieuwe kennis. Het is de formule voor een succesvolle boerderij. Volg Padraig & Eoin hier!

Tim Meagher

We zijn op de boerderij van de familie Meagher. Het grote geheim van Iers rundvlees is volgens boer Tim het stressvrije leven dat ze hebben. Al vanaf de geboorte. Hoe relaxter een koe is, hoe beter ze eet. Maar hoe zorg je voor een stressvrij leven?

Ben & Elaine Ryall

Het wordt nog wel eens vergeten: Iers rundvlees is niet alleen heel lekker. Het is ook nog eens heel duurzaam. We gingen langs bij de familie Ryall. Alles wat de koeien daar eten komt van de boerderij zelf. En net als Ben en Elaine zouden wij ook best als koe gereïncarneerd willen worden op deze boerderij!

Pat McInerney

We nemen een kijkje op de boerderij van de familie McInerney. Een bijzondere boerderij die van generatie op generatie gaat. Aan ruimte geen gebrek: de runderen leven het grootste deel van het jaar buiten, op zo’n 300 hectare land. Kortom, een prachtig verhaal met prachtige beelden.

James Murphy

James houdt van zijn koeien. Hij praat ertegen, loopt een stukje met ze op en heeft direct door hoe ze zich voelen. James vertelt hier graag aan de rest van de wereld waarom de kwaliteit van Iers rundvlees gewaarborgd wordt.

Dan McKenna

Al generaties lang houdt Dan’s familie koeien. Hij geniet het meest van een wandeling over zijn land, samen met zijn hond, zoon en dochter. Als hij ziet dat zijn koeien happy zijn, is hij ook happy. Ontdek hier hoe je kunt zien of een koe ‘happy’ is.

Eamon Burke

Eamon houdt van koken. Niet te moeilijk, “het vlees is van zichzelf al lekker genoeg” zegt ie. Ontdek hier wat het ideale dieet van een Ierse koe is om tot het lekkerste vlees te komen.