Stoven

Simpel en zo lekker.

Zon, regen, hagel, sneeuw… Wat voor weer het ook is, je kunt altijd stoven. Een stoofpotje is stevig en hartverwarmend als het guur en koud is of juist licht en verkwikkend in de lente en zomer.
We hebben voor elke temperatuur een bijpassend stoofrecept. Het hele jaar door.
En met grasgevoerd Iers rundvlees wordt je stoof extra lekker! Ierse runderen staan gemiddeld 220 dagen per jaar buiten, bewegen veel en eten vers sappig gras. Dit geeft het vlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Het vet smelt tijdens het stoven zo in de pan weg en geeft een nóg vollere smaak aan je stoofpot. Eet smakelijk!

 

Wat stooft de week?
Lentestoofpotjes!

Het is heerlijk stoofweer! Deze stoofpotjes passen perfect bij de lente.

Tijd om te leren

Stoven is heel eenvoudig.
In vijf simpele stappen heb je al een heerlijk stoofpotje met Iers rundvlees!

  1. De basis – het vlees: kies hachee, riblappen of sukade voor je stoofpotje. Schroei het vlees in korte tijd met een flinke klont boter dicht. Haal het vlees uit de pan.
  2. Bepaal je basissmaak: kies je favoriete mengsel van groenten, kruiden en specerijen. Voeg eventueel tomatenpuree toe. Braad het geheel aan en voeg het vlees weer toe.
  3. Kies een bijpassend zuur: voeg limoen, citroen, (balsamico)azijn of wijn toe aan je stoofpotje. Laat alles even pruttelen.
  4. Vul aan met vloeistof: voeg een geurige vloeistof toe als bouillon, kokosmelk of jus d’orange. Zo geef je nog meer smaak en variatie aan je stoofpotje.
  5. Voeg de laatste ingrediënten toe: voeg verse groenten toe of andere smaakmakers, zoals een blokje spek, voor een echte smaakexplosie.

Stooftips. Zo wordt je Ierse stoofpotje nog lekkerder.

Vind je een stoofpot bereiden een uitdaging? Met deze tips lukt het altijd.

  1. Stoven mag niet te hard gaan. Zet de pan daarom op de kleinste pit. Doe de deksel een beetje open. Het vocht mag niet koken!
  2. Hoe langer je stooft, hoe lekkerder het wordt.
  3. Om de smaak van de saus nog sterker te maken of er een lekkere jus van te maken haal je het vlees uit de pan en laat je het vocht inkoken.

Demoslager Gertjan Kiers over Ierse sukade. Hét perfecte stoofvlees!

mobile-image

Nog meer stoofinspiratie?

Bekijk alle stoofrecepten!

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.

Snitten voor de stoof

In de supermarkt en bij de slager vind je van Ierse runderen vaak de volgende snitten stoofvlees:

Runderriblap

Hacheevlees

Sukadelappen

Runderriblap

Hacheevlees

Sukadelappen