• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    120 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Pappardelle met rundvleesragout

Ingrediënten

  • 550 g runderribstuk, vet eraf, in kleine reepjes gesneden
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 1 selderijstengel, gesneden
  • 1 wortel, gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 50 g pancetta of doorregen bacon, gesneden
  • 85 ml droge rode wijn
  • 1 bouquet garni (bosje platte bladpeterselie, 3 blaadjes salie, 1 takje tijm en een laurierblaadje, samengebonden met een touwtje)
  • 2 blikjes tomaten à 400 g, goed uitgelekt en het tomatenvlees gesneden (gebruik het sap voor een ander gerecht)
  • Snuf gedroogde chilipepers (optioneel)
  • 150 ml rundvlees bouillon (zelfgemaakt of uit een pakje)
  • 350 g pappardelle (lange pasta linten)
  • 2 tl versgeraspte Pecorino of Parmezaanse kaas

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Doe de ui, selderijstengels en wortel in een keukenmachine en draai ongeveer 10 seconden tot het fijngesneden is. Verwarm een koekenpan en voeg de olijfolie toe. Doe de groenten en de pancetta of de bacon erbij en bak 1 tot 2 minuten boven een middelhoog vuur, roer af en toe met een houten lepel.
  2. Verhoog het vuur naar hoog en voeg het vlees toe, blijf roeren tot het goed door elkaar gemengd is en bak nog een aantal minuten tot het vlees dicht geschroeid is, blijf roeren. Schenk de wijn erbij en laat 2 tot 3 minuten pruttelen tot het goed ingekookt is.
  3. Voeg het bouquet garni, een theelepel zout en een theelepel peper en de tomaten en chilipepers als je die gebruikt, toe en bak nog 2 minuten. Voeg nog een beetje bouillon toe, sluit de pan af met een deksel en laat 1½ uur boven een laag vuur pruttelen, af en toe roeren en giet elke keer een beetje bouillon bij tot het op is en de saus ingekookt en dikker is geworden. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Doe de papperdelle in een grote pan met kokend, gezouten water en kook het 5 tot 7 minuten tot het net gaar is of ‘al dente’. Giet de pasta af en laat schrikken onder koud stromend water, doe het dan bij de saus. Meng het geheel goed, haal het bouquet garni eruit en roer de Pecorino of de Parmezaanse kaas erdoor. Verdeel over warme borden en serveer direct.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?