Koeien uit Ierland uit de wei, ze leven het grootste deel van het jaar buiten

Uit de wei.

Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten, grasgrazend. Van half november tot ongeveer half maart overwinteren de dieren op stal. Hoelang de dieren op stal staan, hangt onder andere af van het weer, de locatie van de boerderij en het runderras.

Uit de wei

Van half november tot ongeveer half maart overwinteren de dieren op stal. Hoe lang de dieren op stal staan, hangt onder andere af van het weer, de locatie van de boerderij en het runderras. Stallen op Ierse boerderijen bestaan grotendeels uit betonnen roostervloeren, soms in combinatie met rubberen matten. Veel boerderijen bieden de dieren een of andere vorm van ligbed, meestal van stro gemaakt. Ierland produceert weinig stro, waardoor het product deels geïmporteerd moet worden.

Paspoort

Alle runderen moeten binnen 7 dagen na de geboorte worden geoormerkt en geregistreerd. Ze ontvangen een paspoort en online bestand, dat de rest van hun leven meegaat en informatie bevat, bijvoorbeeld over eventuele veranderingen in eigendom. Ierse ossen gaan gemiddeld op een leeftijd van 28 maanden voor verwerking naar het slachthuis, vaarzen gemiddeld na 26 maanden. Elk dier wordt in het slachthuis door een dierenarts visueel gecontroleerd op gezondheid en identificatie (paspoort). Rundveehouders houden hun dieren graag schoon. Voor elk vuil dier dat naar het slachthuis gaat, betaalt de veehouder een strafsom.

Ierse koeien de stal, ze leven het grootste deel van het jaar buiten