Iers rundvlees kun je onder andere kopen bij de supermarkt en bij vele slagers

Waar kun je Iers rundvlees kopen?

Waar is Iers rundvlees te koop? Dit vraag horen we vaak, terwijl het antwoord niet heel spannend is: Iers rundvlees kun je onder andere kopen bij de supermarkt en bij vele slagers. Je herkent Iers rundvlees door op de verpakking te kijken: hierop staat de herkomst van het vlees vermeld, of aan het Ierse kwaliteitslogo.

Kwaliteitskeurmerk

Het Iers kwaliteitssysteem Quality Assurance is een vooruitstrevend kwaliteitsprogramma waar ruim 49.000 Ierse boerenbedrijven bij aangesloten zijn. Zij worden elke 18 maanden uitvoerig gecontroleerd op diervriendelijkheid, herkomst, voedselveiligheid, medicijngebruik, duurzaamheid, CO2-afdruk, watermanagement, biodiversiteit en veiligheid op de boerderij.

Met de ontwikkeling en uitvoering van kwaliteitssystemen was de Ierse levensmiddelenorganisatie Bord Bia haar tijd vooruit. Zo was het Cattle Movement Monitoring Systeem (CMMS) het eerste systeem in Europa waarmee alle runderen centraal werden geregistreerd, zodat van ieder dier de herkomst was na te gaan.

Met het Quality Assurance Scheme (BQAS) ging Bord Bia in 2005 nog een stap verder. Er wordt sindsdien niet alleen gekeken naar traceerbaarheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn, maar ook naar duurzaamheid en de impact op het milieu. Alle normen worden regelmatig herzien en bijgewerkt.

BQAS is, net als andere Ierse waarborgsystemen, geaccrediteerd op IS EN ISO 9001:2008 en de Europese norm EN 45011.

QA logo Bord Bia Origin Ireland