Irish beef Kookschool

Alle experts zijn het erover eens. Iers rundvlees is heerlijk. Dat komt doordat Ierse runderen heel veel gras eten en nog meer beweging krijgen, waardoor hun vlees een intense smaak heeft en heerlijk mals is. Tenminste… Als je weet hoe je het moet klaarmaakt.

Want hoe buitengewoon lekker een stukje Iers rundvlees ook van zichzelf is: als je het zo lang bakt dat het zo taai wordt als een schoenzool, of zo droog laat koken dat het totaal vergaat, of zo lang op de barbecue laat liggen dat het eruit ziet als houtskool, dan proef je daar niks van. Gelukkig is dit de Irish beef Kookschool, en leren we je hier om het perfecte stukje rundvlees te bereiden.

 We beginnen bij de basics:

  • Maak kennis met de verschillende stukken vlees
  • Leer wat verschillende kooktechnieken inhouden: braden, grillen, stoven of bakken.
  • Ontdek welk keukengerei je nodig hebt en welke kruiden, specerijen, olie of boter je het beste gebruikt.

Check de tips en tricks hieronder voordat je aan de slag gaat.

Maak kennis met… Biefstuk

Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Het is een mals stukje vlees!

Bereidingswijze

Biefstuk wordt gebakken of gegrild. Bakken doe je in een open koekenpan en op hoog vuur. Je vlees wordt dan geheel of gedeeltelijk gaar en lekker bruin. Grillen is hetzelfde als roosteren: vlees bruin en gaar maken op hoge temperatuur, met heel weinig olie of vet. Je gebruikt er een gietijzeren of metalen grillpan of het rooster van je barbecue voor.

Wat heb je nodig?

Grillpan, koekenpan, vleestang, roomboter, olie, peper en zout.

Tip: Gebruik nooit een vork om de biefstuk om te draaien maar gebruik een vleestang. Met een vork prik je in het vlees en dan lopen de vleessappen eruit. Dat is zonde!

Wil je meer tips of een stappenplan hoe je de perfecte biefstuk bakt? Klik hier! 

Basic biefstukrecepten

Maak kennis met… Stoofvlees

Er zijn verschillende snitten geschikt om te stoven: riblappen, sukadelappen, magere runderlappen of hacheevlees. Klik hier voor meer informatie over deze stoofsnitten.

Bereidingswijze

Bij stoven wordt vlees, nadat het op hoog vuur kort is dichtgeschroeid, op een laag tot matig vuur in een gesloten (braad)pan gegaard met een mengsel van groenten, kruiden en een geurige vloeistof als bouillon, fond, wijn, cider of bier. Het vlees wordt zo op een temperatuur van maximaal 90˚C in enkele uren extra zacht en smakelijk.

Wat heb je nodig?  

Pan met dikke bodem en deksel, vleestang of spatel, olie, roomboter, peper en zout, een geurige vloeistof als bouillon, fond, wijn, cider of bier. Iets zuurs als tomatenpuree, azijn of citroensap. Kruiden (laurier, kruidnagel, rozemarijn, tijm, steranijs). Groenten (wortel, prei, ui, courgette, etc.)

Tip: stoven doe je op het kleinste pitje van het fornuis. Met een sudderplaatje gaat het zelfs nog beter. Maar wist je dat je ook in de oven kunt stoven? Op 90°C stoof je in 3 a 4 uur je stoofpotje gaar.

Wil je meer tips of een simpel stappenplan hoe je een perfecte stoofpot maakt? Klik hier!

Basic stoofrecepten

Alles over de bereiding van Iers rundvlees

Een mini-college van topslager Jos Groothedde over Iers stoofvlees en Ierse biefstuk. Waar zit het? Hoe herken je het? Alles wat je moet weten over Iers rundvlees.

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.