• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    40 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Ierse kogelbiefstuk met geroosterde bloemkool en kerriesaus

Ingrediënten

  • 4 Ierse kogelbiefstukken, op kamertemperatuur
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 el kokosolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 cm gember, geschild
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 el curry madras
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • 6 el Griekse yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 15 g verse koriander
  • 2 el gebakken uitjes
  • 4 el geroosterde amandelen, grofgehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper

    VERDER NODIG:

  • BBQ
  • aluminiumfolie

.

Bereidingswijze

  1. Ontsteek tijdig de BBQ. Verwijder de grote groene bladeren van de bloemkool maar laat de kleinere zitten, zo blijft de bloemkool mooi bij elkaar. Wikkel de bloemkool in aluminiumfolie, leg ‘m op de BBQ en doe de deksel dicht. Rooster de bloemkool in circa 30 minuten gaar. Keer de kool halverwege. Verwijder met een tang de folie en leg ‘m dan nog 5 minuten op de BBQ.
  2. Maak ondertussen, terwijl de bloemkool op de BBQ ligt, de saus. Verhit de kokosolie in een koekenpan en fruit de ui 3 min. Snij ondertussen de gember fijn en voeg samen met de knoflook en curry madras toe. Bak 1 minuut mee en schenk dan de tomatenblokjes erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe. Voeg vlak voor serveren de yoghurt toe (breng dan niet meer aan de kook want dan kan het gaan schiften) en breng op smaak met peper en zout. Dep de Ierse kogelbiefstukken droog met keukenpapier, bestrijk ze dun met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill ze de laatste 5 minuten mee met de bloemkool. Keer ze regelmatig. Neem ze van de BBQ als ze naar wens zijn. Laat ze 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Serveer de kogelbiefstukken met de bloemkool en de saus. Bestrooi met de koriander, de uitjes en de amandelen.

Geen BBQ? De bloemkool kun je ook in de oven gaar roosteren. Verwarm de oven voor op 250 °C. Wikkel de bloemkool in aluminiumfolie en zet op een bakplaat. Rooster in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Serveertip: Lekker met naanbrood.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?