BBQ'en
BBQ'en

Zo grill je voor het beste resultaat.

Buitengewoon lekkere BBQ-recepten

De do’s en don'ts

Zo gril je jouw heerlijke Ierse steak tot perfectie:
 1. Haal je Ierse steak ongeveer 30 minuten voordat je begint uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen.
 2. Wrijf je steak vlák voor je ‘m grilt in met zout. Zout trekt vocht uit de bovenste laag van het vlees, waardoor je korst nog lekkerder wordt.
 3. Zorg ervoor dat de bbq goed heet is voordat je het vlees erop legt. Zo schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen en dus de smaak behouden.
 4. Smeer het vlees in met olie voordat het op de bbq gaat. Zo plakt het niet aan het rooster en wordt het gelijkmatig gaar.
 5. Marinades bevatten soms suiker en dat verbrandt snel tijdens het barbecueën. Opletten dus en draai het vlees regelmatig om!
 6. Prik nooit in het vlees. Gebruik een vleestang om het vlees te draaien. Zo voorkom je dat er sappen uitlopen.
 7. Laat de steak na het grillen even rusten in aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen zich weer verdelen in het vlees, wat de smaak ten goede komt.
 8. Snij je steak altijd ‘op de draad’. Als de groeven verticaal lopen dan snij je horizontaal, en andersom. Op de draad gesneden blijft het vlees malser.

Zo controleer je de gaarheid

 • Om te bepalen hoe snel een steak gaar is op de BBQ, kun je als vuistregel aanhouden per 100 gram vlees: 2-4 minuten rare, 4-6 minuten medium en 6-8 minuten well done.
 • Er bestaat ook een heel handig trucje:
  Doe je duim en wijsvinger tegen elkaar, druk nu op de muis van je hand. Zo voelt een steak aan als deze rare is. Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, voelt de muis van je hand medium. Doe je je duim en ringvinger tegen elkaar, dan voelt het als well done.
 • Het meest betrouwbaar is echter om de kerntemperatuur te meten. Houd een kerntemperatuur van 50-52 graden aan voor rare, 60 tot 63 graden voor medium en 70 graden voor well done.

Handige BBQ-tips

Met deze tips van chefkok Alain Alders word je een echte BBQ-master!

Bekijk nog meer BBQ-tips van Alain Alders

Nog meer smaak

Een Ierse steak heeft van zichzelf al heel veel smaak. Maar als je je steak een smakelijke twist wilt geven, kies je voor een rub of marinade.

Bekijk hier nog meer heerlijke rubs!

Muziekje erbij

Je BBQ wordt nóg lekkerder met een lekkere playlist.
Beluister ‘m hier!

 

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.

Buitengewoon lekker rundvlees

Ierse runderen lopen buitengewoon veel buiten. Gemiddeld zo’n 220 dagen per jaar.
Dat zorgt veel buitengewoon lekker rundvlees. Deze steaks zijn perfect voor de BBQ.

Bavette

Biefstuk

Brisket

Entrecote

Ribeye

Tournedos