• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ, Steaks

Ierse ribeye met groene asperges, bruine boter en kappertjes

Ingrediënten

  • 4x (à 200 g) Ierse ribeye, op kamertemperatuur
  • 350 g groene asperges
  • 2 el olijfolie
  • 100 g boter
  • 100 g kappertjes, uitgelekt
  • 60 g Parmezaanse kaas (aan een stuk)
  • 5 g platte peterselie, fijngesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • aluminiumfolie

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Bereid de BBQ voor op direct grillen.
  2. Snijd de harde onderkant van de groene asperges af. Bestrijk de asperges dun met olijfolie. Leg de asperges op de BBQ. Verplaats de asperges naar een minder heet gedeelte van de BBQ als ze te donker worden.
  3. Smelt de boter in een steelpan (dit kan ook op de bbq) tot het mooi midden bruin met donkere spikkeltjes begint te worden. Spoel ondertussen de kappertjes goed af, dep ze een beetje droog en voeg toe aan de boter en warm ze nog even mee.
  4. Breng op smaak met peper en zout. Rasp de kaas in flakes met de dunschiller.
  5. Dep de ribeye droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Gril de ribeye aan weerszijden circa 3 minuten medium gaar of tot ze een kerntemperatuur van 58°C, dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.
  6. Serveer de ribeye met de asperges en de bruine boter met kappertjes. Bestrooi met de kaas en de peterselie.

Tip: Ook lekker met witte asperges als ze in het seizoen zijn.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?