Stoof met Iers rundvlees, groene asperges, pecorino en raapstelen

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 2 grote uien, in parten
    • 1 teen knoflook, fijngesneden
    • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
    • 250 ml droge witte wijn
    • 2 el houtgerijpte balsamicoazijn
    • 1 bosje groene asperges (350 g)
    • 1 gele puntpaprika
    • 2 bosjes raapstelen (ca. 250 g)
    • 100 g pecorinokaas, geschaafd
    • 3 el pijnboompitten, geroosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 2 grote uien, in parten
    • 1 teen knoflook, fijngesneden
    • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
    • 250 ml droge witte wijn
    • 2 el houtgerijpte balsamicoazijn
    • 1 bosje groene asperges (350 g)
    • 1 gele puntpaprika
    • 2 bosjes raapstelen (ca. 250 g)
    • 100 g pecorinokaas, geschaafd
    • 3 el pijnboompitten, geroosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 5 minuten. Voeg de knoflook en de Italiaanse kruiden toe en roerbak nog 2 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn, azijn en 250 ml water erbij en breng aan de kook.
  3. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Snijd de harde onderkant van de asperges en snijd ze in stukken van 3 cm. Snijd de paprika in ringen. Hak de raapstelen grof. Voeg de laatste 5 minuten de asperges en de paprika toe. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schep vlak voor het serveren de raapstelen erdoor en bestrooi met de pecorino en de pijnboompitten.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 5 minuten. Voeg de knoflook en de Italiaanse kruiden toe en roerbak nog 2 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn, azijn en 250 ml water erbij en breng aan de kook.
  3. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Snijd de harde onderkant van de asperges en snijd ze in stukken van 3 cm. Snijd de paprika in ringen. Hak de raapstelen grof. Voeg de laatste 5 minuten de asperges en de paprika toe. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schep vlak voor het serveren de raapstelen erdoor en bestrooi met de pecorino en de pijnboompitten.