• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    160 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Stoof met Iers rundvlees, groene asperges, pecorino en raapstelen

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote uien, in parten
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 el houtgerijpte balsamicoazijn
  • 1 bosje groene asperges (350 g)
  • 1 gele puntpaprika
  • 2 bosjes raapstelen (ca. 250 g)
  • 100 g pecorinokaas, geschaafd
  • 3 el pijnboompitten, geroosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • stoofpan
Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 5 minuten. Voeg de knoflook en de Italiaanse kruiden toe en roerbak nog 2 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn, azijn en 250 ml water erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en leg er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Snijd de harde onderkant van de asperges en snijd ze in stukken van 3 cm. Snijd de paprika in ringen. Hak de raapstelen grof. Voeg de laatste 5 minuten de asperges en de paprika toe. Breng op de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schep vlak voor serveren de raapstelen erdoor en bestrooi met de pecorino en de pijnboompitten.

Lekker met rijst of couscous.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?