• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    210 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Oma’s hachee met chocolade

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 80 g boter
  • 1 kilo uien, grof gesneden
  • 6 laurierbladen
  • 6 kruidnagels
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1,5 rundvlees bouillonblokjes
  • 30 g pure chocolade, in stukjes gehakt
  • 30 g ontbijtkoek, in stukken gesneden
  • peper en zout

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak hierin het vlees in enkele minuten rondom bruin op middelhoog vuur. Schep het vlees voortdurend om zodat het mooi bruin wordt.
  2. Haal het vlees eruit en doe de rest van de boter erbij en bak hierin de andere helft van de blokjes vlees bruin. Doe daarna al het vlees in de pan en zet alles op laag vuur.
  3. En voeg de grof gesneden ui erbij en fruit de uien enkele minuten en roer alles regelmatig door.
  4. Doe de laurierblaadjes, kruidnagels, azijn, suiker, bouillonblokje en 750 ml warm water erbij. En laat alles 2,5 uur op een laag vuurtje met de deksel op de pan gaar stoven. Roer alles regelmatig door.
  5. Het laatste half uur mag de deksel van de pan. In de laatste 10 minuten mag de chocolade en de ontbijtkoek er voorzichtig door geroerd worden. Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.

Tip: Lekker met rucola als garnering voor een pittige bite en grof gestampte aardappelpuree met bleekselderij en bosui.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?