• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Gegrilde Ierse biefstuk met chimichurri, mais en zoete aardappel

Ingrediënten

  • 4 Ierse biefstukken, op kamertemperatuur
  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • 4 maiskolven
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd
  • 15 g verse koriander
  • 15 g platte peterselie
  • 3 takjes munt, alleen de blaadjes
  • ½ teen knoflook, fijngesneden
  • 1 el gedroogde oregano
  • 8 el olijfolie extra vergine
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • 25 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g zure room
  • zout en versgemalen zwarte peper

    VERDER NODIG:

  • aluminiumfolie
  • grillpan

.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de zoete aardappelen in aluminiumfolie en leg ze in de oven. Pof ze in circa 30 minuten gaar. Kook de maiskolven 5 minuten in kokend water. Maak dan de chimichurrisaus: snij het vruchtvlees van de rode peper fijn. Snij de blaadjes van de koriander, peterselie en munt zo fijn mogelijk. Doe alles in een kom en voeg de knoflook, oregano, olijfolie extra vergine en azijn toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  2. Verhit een grillpan. Dep de biefstukken van Iers rundvlees droog met keukenpapier, bestrijk ze dun met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Bak de biefstukken naar wens. Laat ze 5 minuten rusten op een bord en dek ze af met aluminiumfolie of een deksel. Grill ondertussen de maiskolven in de grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben. Serveer de Ierse biefstukken met de chimichurrisaus, de zoete aardappel en de maiskolven. Bestrijk de maiskolven met een beetje boter en serveer de zoete aardappel opengesneden met een toef zure room.

BBQ tip: Dit kun je ook heel goed op de BBQ bereiden. Leg de zoete aardappelen ongeschild tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 15 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn. Rooster de maiskolven in circa 10 minuten rondom gaar. Kook ze eventueel 5 minuten voor. Dan verbranden ze minder snel.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?