• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ, Steaks

Ierse biefstuk met gegrilde Little Gem, ananas-koolrabi salsa en maistortilla

Ingrediënten

  • 4x (à 200 gr) Ierse biefstukken, op kamertemperatuur
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl ahornsiroop
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 mespunt gemalen piment
  • Tabasco naar smaak
  • 4 kropjes Little Gem
  • 1 grote koolrabi (of 2 kleine)
  • 1 jalapeño
  • 1 limoen (schoongeboend)
  • 200 g verse ananasstukjes
  • 5 g verse koriander + extra voor garnering
  • 12 zachte maistortilla’s
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • aluminiumfolie

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Bereid de BBQ voor op direct grillen (225ºC).
  2. Maak eerst de marinade door de knoflook te mengen met de olijfolie, sojasaus, ahornsiroop, komijn, piment en een paar druppels Tabasco. Bestrijk de biefstukken er dun mee.
  3. Maak dan de salsa. Schil de koolrabi en snijd ‘m in dunne plakjes van 3 mm. Snijd de plakjes in dunne reepjes. Halveer de Jalapeño in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de ananas in kleine stukjes van 5 mm. Hak de koriander grof. Meng de koolrabi met de jalapeño, limoenrasp, ananas en koriander. Breng op smaak met zout en limoensap.
  4. Snijd de kropjes sla in de lengte doormidden. Gril de biefstukken aan weerszijden circa 2 minuten om en om of tot ze een kerntemperatuur van 56°C, dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ze 3 minuten rusten.
  5. Grill de slaparten 1 minuut en grill ook de maistortilla’s kort aan weerszijden op de BBQ.
  6. Snijd het vlees en de sla in reepjes en vul de maistortilla met sla en biefstuk. Bestrooi met extra koriander en serveer met de salsa.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?