Tropische winterstoof met Iers rundvlees

4 personen
180 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kilo Ierse rundernek in 4 plakken
  • Halve flespompoen geschild in blokjes
  • Halve zoete aardappel geschild in blokjes
  • 1 aardappel geschild in blokjes
  • 5 tomaten geplisseerd (2 in kwarten) en (3 zaden verwijderd in blokjes gesneden)
  • 1 paprika geschild (!) in blokjes
  • Sinaasappelschil van ¼ sinaasappel julienne gesneden
  • 1 prei in plakjes gesneden
  • 1 ui door de helft in plakjes gesneden
  • 1/3 bloemkool in kleine roosjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Peterselie van 5 takjes fijngesneden (takjes niet)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 steranijs
  • 20 gram pure chocolade (74%)
  • Handjes abrikozen in reepjes
  • 6 pruimen in reepjes
  • Handje hazelnoten gebraden
  • Bean bloemetjes
  • Half pak roomboter
  • Balsamicoazijn

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1 kilo Ierse rundernek in 4 plakken
  • Halve flespompoen geschild in blokjes
  • Halve zoete aardappel geschild in blokjes
  • 1 aardappel geschild in blokjes
  • 5 tomaten geplisseerd (2 in kwarten) en (3 zaden verwijderd in blokjes gesneden)
  • 1 paprika geschild (!) in blokjes
  • Sinaasappelschil van ¼ sinaasappel julienne gesneden
  • 1 prei in plakjes gesneden
  • 1 ui door de helft in plakjes gesneden
  • 1/3 bloemkool in kleine roosjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Peterselie van 5 takjes fijngesneden (takjes niet)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 steranijs
  • 20 gram pure chocolade (74%)
  • Handjes abrikozen in reepjes
  • 6 pruimen in reepjes
  • Handje hazelnoten gebraden
  • Bean bloemetjes
  • Half pak roomboter
  • Balsamicoazijn

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in 4 plakken, goed kruiden met peper en zout
  2. Bak het vlees aan in een gietijzeren stoofpan met olie en boter
  3. Giet vervolgens een klein beetje water in de pan waar het vlees in is gebraden en roer alles van de bodem goed los
  4. Snijd de aardappel, zoete aardappel, ui, knoflook en prei in blokjes en braad deze aan in een andere pan met olie en boter
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ook even aan. Dit haalt het zuurtje uit de puree. Daarna kan alles ook in de stoofpan.
  6. Giet de runderbouillon in de stoofpan
  7. Maak een kruidenbuiltje van de steranijs, peper, laurier en kruidnagel en leg deze in de stoofpan
  8. Abrikozen en pruimen in fijne reepjes en de tomatenkwarten toevoegen aan de stoofpan
  9. Voeg 2 tot 3 theelepels roomboter toe en een goede scheut balsamicoazijn
  10. Doe de deksel op de stoofpan en stoof het gerecht 3 uur.
  11. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en bak deze goed aan met zout en peper
  12. Breek de bloemkool in roosjes van het kleinste formaat en bak aan
  13. Snijd de tomaten in blokjes (onder vel zonder zaad)
  14. De paprika schillen (!) en in blokjes
  15. Een paar partjes sinaasappel in kleine stukjes

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in 4 plakken, goed kruiden met peper en zout
  2. Bak het vlees aan in een gietijzeren stoofpan met olie en boter
  3. Giet vervolgens een klein beetje water in de pan waar het vlees in is gebraden en roer alles van de bodem goed los
  4. Snijd de aardappel, zoete aardappel, ui, knoflook en prei in blokjes en braad deze aan in een andere pan met olie en boter
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ook even aan. Dit haalt het zuurtje uit de puree. Daarna kan alles ook in de stoofpan.
  6. Giet de runderbouillon in de stoofpan
  7. Maak een kruidenbuiltje van de steranijs, peper, laurier en kruidnagel en leg deze in de stoofpan
  8. Abrikozen en pruimen in fijne reepjes en de tomatenkwarten toevoegen aan de stoofpan
  9. Voeg 2 tot 3 theelepels roomboter toe en een goede scheut balsamicoazijn
  10. Doe de deksel op de stoofpan en stoof het gerecht 3 uur.
  11. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en bak deze goed aan met zout en peper
  12. Breek de bloemkool in roosjes van het kleinste formaat en bak aan
  13. Snijd de tomaten in blokjes (onder vel zonder zaad)
  14. De paprika schillen (!) en in blokjes
  15. Een paar partjes sinaasappel in kleine stukjes