• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    270 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Van de chef, Stoven

Chocoladegemberstoof met Ierse whiskey

Ingrediënten

  • 4 Ierse sukades á 200 gram per stuk
  • 50 gram boter
  • Scheut olijfolie (om in te bakken)
  • 1 grote ui
  • 2,5 cm gemberwortel
  • Chilivlokken
  • 2 stengels sereh
  • Schil van 1 sinaasappel en sap
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/3 vanillestokje
  • Scheut whiskey
  • Halve deciliter appelazijn
  • Scheutje sojasaus
  • Scheut bouillon
  • 50 gram pure chocolade (couverture)
  • 50 gram kruidkoek
  • zout en peper naar smaak

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Ierse sukade kruiden met zout en peper
  2. Het vlees aanbraden in de boter met een scheutje olie tot het vlees mooi bruin is
  3. Fijngesneden ui, gember, chilivlokken in wat boter aanfruiten
  4. Voeg de tomatenpuree toe en even ontzuren
  5. Voeg sereh, sinaasappelschil, vanillestokje toe en blus het geheel af met de whiskey en de bouillon
  6. Voeg sojasaus toe en sap van de sinaasappel en appelazijn, voeg de chocolade toe
  7. Doe alle ingrediënten in een gietijzeren pan
  8. Na 4,5 uur het vlees uit de saus halen, door de zeef halen.
  9. Vervolgens de saus afmaken met wat kruidkoek en een scheutje whiskey.

Lekker met: Crème van aardappel en knolselderij met gestoofde pompoen en compote peer, gedroogde abrikoos, gedroogde pruim en snijbiet.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • De combinatie van veel beweging en een dieet wat voor 90% uit gras bestaat, zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt Iers rundvlees een volle intense smaak.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?