Geroosterde diamanthaas met rode wijnsaus

2 personen
30 minuten

Ingrediënten

  • 1 stuk Ierse diamanthaas (rond 300 gr)
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zout
  • ½ dl Volle rode wijn (pinot noir b.v. is ongeschikt)
  • 1 sjalot
  • 80 gr boter
  • 35 gr koude boter
  • 1 ½ dl Vleesglace of krachtige bouillon

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

  • 1 stuk Ierse diamanthaas (rond 300 gr)
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zout
  • ½ dl Volle rode wijn (pinot noir b.v. is ongeschikt)
  • 1 sjalot
  • 80 gr boter
  • 35 gr koude boter
  • 1 ½ dl Vleesglace of krachtige bouillon

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. De smalle punt van de diamanthaas terugvouwen zodat een rond stuk vlees ontstaat dat overal even dik is. Zet dit vast met keukentouw. Bestrooi het vlees rondom met versgemalen peper en zout.
  2. Het vlees in half boter (25 gr) en half olijfolie dichtschroeien en goudbruin aanbakken. Haal het vlees uit de pan en laat het 3 minuten verder bakken in de oven op 180 C. vervolgens inpakken in aluminiumfolie (glimmende zijde naar het vlees) en laten rusten.
  3. Het sjalotje fijnsnijden en aanbakken in een beetje boter (20 gr) al roerend op hoog vuur. Afblussen met de rode wijn. Even inkoken en de vleesglace toevoegen. Laat het inkoken tot de helft.
  4. Haal de diamanthaas uit het folie en zet nog 2 minuten terug in de hete oven. Het vleessap bij de saus voegen nog even inkoken. De ijskoude boter in klontjes door de saus roeren, het geheel mag niet koken. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Het vlees in plakken snijden en op warme borden serveren. De saus kan eroverheen of naast het vlees geserveerd worden. Serveer er groenten en aardappel naar keus bij.

Bereidingswijze

  1. De smalle punt van de diamanthaas terugvouwen zodat een rond stuk vlees ontstaat dat overal even dik is. Zet dit vast met keukentouw. Bestrooi het vlees rondom met versgemalen peper en zout.
  2. Het vlees in half boter (25 gr) en half olijfolie dichtschroeien en goudbruin aanbakken. Haal het vlees uit de pan en laat het 3 minuten verder bakken in de oven op 180 C. vervolgens inpakken in aluminiumfolie (glimmende zijde naar het vlees) en laten rusten.
  3. Het sjalotje fijnsnijden en aanbakken in een beetje boter (20 gr) al roerend op hoog vuur. Afblussen met de rode wijn. Even inkoken en de vleesglace toevoegen. Laat het inkoken tot de helft.
  4. Haal de diamanthaas uit het folie en zet nog 2 minuten terug in de hete oven. Het vleessap bij de saus voegen nog even inkoken. De ijskoude boter in klontjes door de saus roeren, het geheel mag niet koken. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Het vlees in plakken snijden en op warme borden serveren. De saus kan eroverheen of naast het vlees geserveerd worden. Serveer er groenten en aardappel naar keus bij.