Midden Oosten Stew met Iers rundvlees – Alain Alders

Ingredients

Ingrediënten:

  • 1 kg riblappen, in grove stukken zout, zout, versgemalen peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 theelepel za’atar
  • 1½  eetlepel tomatenpuree
  • 50 g rozijnen
  • 4-6 dadels, in stukjes
  • 4-6 gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 1 ui, in dunne partjes
  • 1 wortel, in plakken van 1 cm dik
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken van 3 cm
  • ¼ knolselderij, in blokjes van 2 cm
  • ¼ pompoen, in blokjes van 2 cm
  • 1 aubergine, in stukken van 3 cm
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 200 ml rode wijn
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel geraspte limoenschil
  • 1 plak ontbijtkoek, in blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen of pistachenootjes

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1 kg riblappen, in grove stukken zout, zout, versgemalen peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 theelepel za’atar
  • 1½  eetlepel tomatenpuree
  • 50 g rozijnen
  • 4-6 dadels, in stukjes
  • 4-6 gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 1 ui, in dunne partjes
  • 1 wortel, in plakken van 1 cm dik
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken van 3 cm
  • ¼ knolselderij, in blokjes van 2 cm
  • ¼ pompoen, in blokjes van 2 cm
  • 1 aubergine, in stukken van 3 cm
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 200 ml rode wijn
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel geraspte limoenschil
  • 1 plak ontbijtkoek, in blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen of pistachenootjes

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Wrijf het vlees in met zout, versgemalen peper, paprikapoeder en mosterd en wentel de stukken door de bloem.
  2. Verwarm in een hapjespan 25 g boter met 1 eetlepel olie en bak op matig hoog vuur het vlees rondom mooi bruin.
  3. Verwarm intussen in een braadpan ook 25 g boter met 1 eetlepel olie. Bak hierin de ras el hanout en za’atar heel even aan en schep de tomatenpuree, rozijnen, dadels en abrikozen erdoor. Bak al omscheppend 1-2 minuten. Schep dan de ui, wortel, bleekselderij en knolselderij erdoor en bak 2-3 minuten. Voeg dan de pompoen en aubergine toe en bak 1-2 minuten. Voeg de tomaatstukjes toe en bak nog 1 minuut.
  4. Blus af met de rode wijn en wijnazijn en schep de blokjes ontbijtkoek, kaneel,  sinaasappelschil en limoenschil erdoor.
  5. Leg de stukken vlees tussen de groenten en stoof alles in 1½  -2 uur zachtjes gaar.
  6. Serveer deze ‘Stew Quatar” met rijst, naan en kikkererwten. Garneer met geschaafde amandelen of pistachenootjes.
  7. TIP: Serveer dit gerecht met een lekker sausje van volle of Griekse yoghurt met 1 theelepel harissa, 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels tahin, 1 theelepel mierikswortel en wat zout.

Bereidingswijze:

  1. Wrijf het vlees in met zout, versgemalen peper, paprikapoeder en mosterd en wentel de stukken door de bloem.
  2. Verwarm in een hapjespan 25 g boter met 1 eetlepel olie en bak op matig hoog vuur het vlees rondom mooi bruin.
  3. Verwarm intussen in een braadpan ook 25 g boter met 1 eetlepel olie. Bak hierin de ras el hanout en za’atar heel even aan en schep de tomatenpuree, rozijnen, dadels en abrikozen erdoor. Bak al omscheppend 1-2 minuten. Schep dan de ui, wortel, bleekselderij en knolselderij erdoor en bak 2-3 minuten. Voeg dan de pompoen en aubergine toe en bak 1-2 minuten. Voeg de tomaatstukjes toe en bak nog 1 minuut.
  4. Blus af met de rode wijn en wijnazijn en schep de blokjes ontbijtkoek, kaneel,  sinaasappelschil en limoenschil erdoor.
  5. Leg de stukken vlees tussen de groenten en stoof alles in 1½  -2 uur zachtjes gaar.
  6. Serveer deze ‘Stew Quatar” met rijst, naan en kikkererwten. Garneer met geschaafde amandelen of pistachenootjes.
  7. TIP: Serveer dit gerecht met een lekker sausje van volle of Griekse yoghurt met 1 theelepel harissa, 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels tahin, 1 theelepel mierikswortel en wat zout.