Wat stooft de pot?

Oma’s stoofgeheimen

Regen, wind en snijdende kou. De lekkerste tijd van het jaar is weer aangebroken. In de keuken dan, want het is perfect weer voor een ouderwets lekker stoofpotje. En dit jaar wordt jouw stoofpotje nog lekkerder! Een stoofpotje met Iers rundvlees is sowieso al heerlijk, maar als je het bereidt met oma’s stoofgeheimen ontdek je pas echt de perfecte stoofpot. Laat je inspireren!

Stoofpotjes met oma’s stoofgeheimen

Perfecte stoofpotjes bevatten twee dingen: Iers rundvlees en oma’s stoofgeheimen.
Deze stoofpotjes hebben het allebei. Eet smakelijk!

Stoven als oma

Een stoofpotje bereiden is niet moeilijk… als je weet hoe het moet.
Daarom legt oma stap voor stap uit hoe je heel eenvoudig een lekker stoofpotje bereidt.

De basis – het vlees
Of je nu hachee, riblappen of sukade bereidt: het vlees moet in korte tijd met een flinke klont boter worden dichtgeschroeid. Daarna haal je het vlees uit de pan.

Bepaal je basissmaak
Kies je favoriete mengsel van diverse groenten (bouquet), verse kruiden en specerijen. Voeg ook tomatenpuree toe als je dit wilt. Braad het geheel lekker aan en voeg daarna het vlees weer toe.

Kies een bijpassend zuur
Door het gebruik van limoen, citroen (balsamico)azijn of witte of rode wijn, geef je een lekker zuurtje aan je stoofpotje.
Is het iets te zuur? Laat alles dan nog even pruttelen zodat het zuur langzaam verdwijnt.

Vul aan met vloeistof
Voeg een geurige vloeistof toe, bijvoorbeeld bouillon, kokosmelk of jus d’orange. Hiermee geef je nog meer smaak en variatie aan je stoofpotje.

Voeg de laatste ingrediënten toe
Verwijder het bouquet en voeg nieuwe verse groenten toe, of andere smaakmakers als een blokje spek. Op die manier zorg je voor een echte smaakexplosie.

Smaakgeheimen van oma

Bij een stoofpotje draait het uiteindelijk maar om één ding: smaak.
Met deze geheimen van oma wordt je stoofpotje gegarandeerd nóg lekkerder.

Stoofvlees moet lekker doorregen zijn. Vet geeft je stoofpot namelijk extra smaak. Ook is iets vetter vlees nóg malser dan mager stoofvlees. Oma’s favoriete stoofvlees is dan ook sukade.

Vries wat jus van je stoofpot in en gebruik dit bij de volgende stoofpot. Herhaal dit proces en je zult merken dat elk stoofpotje steeds lekkerder en intenser van smaak wordt.

In een stoofpotje kun je veel verschillende smaken combineren. Samen zorgen ze voor een ware smaakexplosie. Ter inspiratie hebben we een stoofrecept met melk en een stoofrecept met chocolade.

Oma’s touch

Een lekker stoofpotje er ook lekker uit laten zien? Dat is soms een uitdaging.
We laten je zien dat het best eenvoudig is.
Met oma’s touch maak jij in een handomdraai je stoofpotje met Iers rundvlees een stuk aantrekkelijker.
Met een beetje bieslook, peterselie, rucola of munt geef je al kleur aan je stoofpot.
En met een kleurrijk bijgerecht ziet het er nog smakelijker uit.

Hachee met chocolade 

Wonderstoof met melk

Oma’s stooftips

Vind je een stoofpot bereiden een uitdaging of wil je nog meer smaak uit jouw stoofpotje halen?
Met deze basistips van oma begin je sowieso goed!

Iers rundvlees in de stoofpot

Er zijn veel stoofgeheimen, maar dat Iers rundvlees het perfecte stoofvlees is, is geen geheim!
Je kunt verschillende snitten gebruiken voor de stoofpot. In de supermarkt en bij de slager vind je meestal de volgende stukken:

Snit Ierse runderriblappen

Runderriblap
Riblappen komen uit de hals van de koe. Ze hebben een wat grovere draadjesachtige structuur. Ze worden vaak in stukjes gesneden een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

Snit Iers Hacheevlees

Hacheevlees
Dit stuk komt uit de borst van de koe en is magerder dan riblappen. Gesneden runderlap wordt vaak hacheevlees genoemd. Veel Nederlanders stoven met mager vlees, maar eigenlijk is een beetje vet lekkerder omdat vet smaak afgeeft.

Snit Ierse Sukadelap

Sukadelappen
De sukade komt uit de schouder van het rund. Het heeft een fijne structuur en is bekend om de zeen in het midden. Sukade is een mooi stukje vlees om in z’n geheel te stoven.

Waarom Iers rundvlees?
  • De combinatie van veel beweging en een dieet wat voor 90% uit gras bestaat, zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt Iers rundvlees een volle intense smaak.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

From Ireland with love!

De lekkerste recepten met Iers rundvlees, de leukste winacties én volop inspiratie van chef-koks.
Dat wil je toch niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Irish Beef!

Waar is Iers rundvlees te koop?