Hartige taart van stoofvlees en worstjes

8 personen
290 minuten

Ingrediënten:

STOOFVLEES

    • 500 g suddervlees, in grote stukken gesneden
    • Lichte olijfolie, om in te bakken
    • 50 g bloem met kruiden (op het internet zijn hiervoor diverse recepten te vinden)
    • 2 el tomatenpuree
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 1 grote ui, gesneden
    • 2 wortels, gesneden
    • 100 ml rode wijn
    • 500 ml donker bier
    • 1 takje verse tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 el HP brown sauce
    • 1 blikje tomaten à 400 g

TAART

  • 675 g apart gehouden bereid rundvlees en groentemix (zie hieronder)
  • 675 g rundvlees worstjes, ontdaan van hun vel
  • 450 g bladerdeeg, ontdooid
  • Een beetje witte bloem, om te bestuiven
  • 2 eierdooiers
  • Romige aardappelpuree en geroosterde honingworteltjes om erbij te serveren.

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

STOOFVLEES

    • 500 g suddervlees, in grote stukken gesneden
    • Lichte olijfolie, om in te bakken
    • 50 g bloem met kruiden (op het internet zijn hiervoor diverse recepten te vinden)
    • 2 el tomatenpuree
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 1 grote ui, gesneden
    • 2 wortels, gesneden
    • 100 ml rode wijn
    • 500 ml donker bier
    • 1 takje verse tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 el HP brown sauce
    • 1 blikje tomaten à 400 g

TAART

  • 675 g apart gehouden bereid rundvlees en groentemix (zie hieronder)
  • 675 g rundvlees worstjes, ontdaan van hun vel
  • 450 g bladerdeeg, ontdooid
  • Een beetje witte bloem, om te bestuiven
  • 2 eierdooiers
  • Romige aardappelpuree en geroosterde honingworteltjes om erbij te serveren.

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm een stoofpan met een dikke bodem en een deksel boven een middelhoog vuur. Voeg een paar eetlepels olie toe, bestrooi het vlees licht met de bloem en doe een deel in de verwarmde olie. Schroei het snel dicht tot het aan alle kanten goudbruin is, draai het regelmatig met een tang. Leg het gebakken vlees op een bord terwijl je de rest bakt. Voeg de tomatenpuree en de knoflook bij het laatste deel van het rundvlees, roer het vlees goed om het te bedekken met het mengsel en leg het dan op een bord tot je het nodig hebt.
  2. Zodra je al het vlees gebraden hebt, voeg je wat meer olie toe aan de pan en bak je de uien en wortels een paar minuten. Schenk de wijn erbij, schraap met een houten lepel over de bodem van de pan om aangekoekte resten weg te halen. Roer het donkere bier erbij en voeg de tijm, laurierblaadjes, HP brown sauce en het blikje tomaten toe. Doe het gebraden vlees en de vleessappen erbij, bestrooi met zout en peper en zet 3 uur in de oven tot het boterzacht is, maar nog wel z’n vorm behoudt, roer af en toe.
  3. Laat het vlees in een vergiet boven een grote kom uitlekken, zo behoud je alle sappen. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Haal het vlees en de groente eruit, deze moeten nu vrij stevig zijn en haal de kruiden eruit. Als het nodig is, laat je de kooksappen in een schone pan inkoken tot het de consistentie van jus heeft, zet het weg tot je het nodig hebt.
  4. Vermeng het rundvlees en het groentemengsel met de worstjes tot het goed door elkaar gemengd is. Rol de helft van het bladerdeeg uit in een cirkel van ongeveer 27 cm op een licht met bloem bestoven oppervlak en leg dit op een groot vel anti-aanbak bakpapier. Maak van het rundvlees en het worstmengsel een bergje van ongeveer 23 cm doorsnede en maximaal 6 cm hoogte in het midden. Rol het overgebleven deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en gebruik dit om de vulling en de onderkant te bedekken, bestrijk de randjes met eigeel om ze dicht te plakken. Gebruik een klein, scherp mesje om bovenop de taart een kleine inkeping te maken en kerf dan voorzichtig een mooie vorm rondom de taart, het mesje zachtjes duwen terwijl je rondom een mooi patroon maakt. Op de rand gebruik je ook het mesje om een patroon te kerven.
  5. Bestrijk de hartige taart helemaal met eigeel, pas op dat je het eigeel niet over de randjes van het deeg laat druppelen, dit voorkomt namelijk dat het deeg omhoog komt en gaat rijzen. Zet 1 uur weg in de koelkast, of tot 4 uur om het te laten rusten.
  6. Als je klaar bent om te serveren, verwarm je de oven naar 190°C. Doe de rundvleestaart 20 minuten in de oven, zet de oven lager naar 160°C en bak nog 40 minuten tot de taart gaar is en goudbruin van kleur.
  7. Haal de taart uit de oven en laat ten minste 10 minuten rusten om de sappen te laten bezinken. Verwarm de vleesjus weer, af en toe roeren. Snijd de taart, die heeft staan rusten, in plakken en leg deze op verwarmde borden met een bolletje aardappelpuree en giet er wat vleesjus over. De overgebleven vleesjus kan op tafel in een kom gezet worden. Schep de honing geglazuurde wortels in een aparte serveerschaal en zet op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm een stoofpan met een dikke bodem en een deksel boven een middelhoog vuur. Voeg een paar eetlepels olie toe, bestrooi het vlees licht met de bloem en doe een deel in de verwarmde olie. Schroei het snel dicht tot het aan alle kanten goudbruin is, draai het regelmatig met een tang. Leg het gebakken vlees op een bord terwijl je de rest bakt. Voeg de tomatenpuree en de knoflook bij het laatste deel van het rundvlees, roer het vlees goed om het te bedekken met het mengsel en leg het dan op een bord tot je het nodig hebt.
  2. Zodra je al het vlees gebraden hebt, voeg je wat meer olie toe aan de pan en bak je de uien en wortels een paar minuten. Schenk de wijn erbij, schraap met een houten lepel over de bodem van de pan om aangekoekte resten weg te halen. Roer het donkere bier erbij en voeg de tijm, laurierblaadjes, HP brown sauce en het blikje tomaten toe. Doe het gebraden vlees en de vleessappen erbij, bestrooi met zout en peper en zet 3 uur in de oven tot het boterzacht is, maar nog wel z’n vorm behoudt, roer af en toe.
  3. Laat het vlees in een vergiet boven een grote kom uitlekken, zo behoud je alle sappen. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Haal het vlees en de groente eruit, deze moeten nu vrij stevig zijn en haal de kruiden eruit. Als het nodig is, laat je de kooksappen in een schone pan inkoken tot het de consistentie van jus heeft, zet het weg tot je het nodig hebt.
  4. Vermeng het rundvlees en het groentemengsel met de worstjes tot het goed door elkaar gemengd is. Rol de helft van het bladerdeeg uit in een cirkel van ongeveer 27 cm op een licht met bloem bestoven oppervlak en leg dit op een groot vel anti-aanbak bakpapier. Maak van het rundvlees en het worstmengsel een bergje van ongeveer 23 cm doorsnede en maximaal 6 cm hoogte in het midden. Rol het overgebleven deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en gebruik dit om de vulling en de onderkant te bedekken, bestrijk de randjes met eigeel om ze dicht te plakken. Gebruik een klein, scherp mesje om bovenop de taart een kleine inkeping te maken en kerf dan voorzichtig een mooie vorm rondom de taart, het mesje zachtjes duwen terwijl je rondom een mooi patroon maakt. Op de rand gebruik je ook het mesje om een patroon te kerven.
  5. Bestrijk de hartige taart helemaal met eigeel, pas op dat je het eigeel niet over de randjes van het deeg laat druppelen, dit voorkomt namelijk dat het deeg omhoog komt en gaat rijzen. Zet 1 uur weg in de koelkast, of tot 4 uur om het te laten rusten.
  6. Als je klaar bent om te serveren, verwarm je de oven naar 190°C. Doe de rundvleestaart 20 minuten in de oven, zet de oven lager naar 160°C en bak nog 40 minuten tot de taart gaar is en goudbruin van kleur.
  7. Haal de taart uit de oven en laat ten minste 10 minuten rusten om de sappen te laten bezinken. Verwarm de vleesjus weer, af en toe roeren. Snijd de taart, die heeft staan rusten, in plakken en leg deze op verwarmde borden met een bolletje aardappelpuree en giet er wat vleesjus over. De overgebleven vleesjus kan op tafel in een kom gezet worden. Schep de honing geglazuurde wortels in een aparte serveerschaal en zet op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen.