• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    300 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Boeuf Bourguignon met Irish beef

Ingrediënten

  • 600 g rib-of sukadelappen (Iers rundvlees)
  • 2 uien, in ringen
  • 20 kleine uitjes*
  • 2 winterwortel (ca. 250 g), in plakjes
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 750 ml rode wijn (zacht en vol, bijv. een Bourgogne)
  • 1 stukje gerookt ontbijtspek (150 g)
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 20 g platte peterselie
  • 300 g champignons
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • keukentouw en stoofpan

.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm.
  2. Doe het vlees met de ui, uitjes, winterwortel en knoflook in een kom.
  3. Schenk de wijn erover en laat het vlees minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
  4. Neem tijdig uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen (ca. 30 min.).
  5. Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. (Gooi de marinade niet weg)
  6. Snijd het spek in plakjes.
  7. Verhit de stoofpan en bak het spek op middelhoog vuur in ca. 8 minuten uit.
  8. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan.
  9. Doe het vlees in de pan en bak het rondom op hoog vuur goudbruin.
  10. Neem uit de pan en bak dan de ui, uitjes en wortel kort aan.
  11. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
  12. Doe het vlees en spek weer terug in de pan samen met de marinade.
  13. Breng aan de kook.
  14. Maak met behulp van een stukje keukentouw een bouquet garni van de takjes tijm, de laurierblaadjes en de helft van de peterselie.
  15. Voeg het bouquet toe, leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd).
  16. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen.
  17. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat heet water toe.
  18. Veeg ondertussen de champignons schoon met keukenpapier.
  19. Voeg ze toe aan de pan en stoof nog 30 min.
  20. Voeg ze toe aan de pan en stoof nog 30 min.
  21. Snijd de rest van de peterselie fijn.
  22. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  23. Verwijder eventueel het bouquet garni. Bestrooi met de peterselie.

* Kun je geen kleine uitjes vinden? Gebruik dan uitgelekte zilveruitjes (pot à 300 gram). Voeg ze tegelijkertijd met de champignons toe.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?