Irish stew met stout bier

4 personen
270 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
  • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml stout bier, bijvoorbeeld Guinness
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei, in dikke ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
  • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml stout bier, bijvoorbeeld Guinness
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei, in dikke ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.
  3. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.
  5. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.
  3. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.
  5. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.