• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    180 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Irish stew met Guinness

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
  • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml Guinness bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei, in dikke ringen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm.
  2. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  3. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  4. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.
  5. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook.
  6. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter).
  7. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  8. Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.
  9. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Oma's suggesties: gebruik mosterd i.p.v. paprikapoeder, ook lekker om i.p.v. winterwortel, courgette en verse tomaten toe te voegen - vergeet de pastinaak niet - houd je van een kruidig stoofpotje, voeg dan 4 kruidnagels toe.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?