• Recept voor:
    1 persoon
  • Bereiding:
    210 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Chili con carne met Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 200 g verse, pittige chorizo
  • 4 el olijfolie
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen piment
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 ancho chilipepers (online verkrijgbaar). Kun je deze chilipepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken.
  • 2 chiles de arbol (online verkrijgbaar). Kun je deze chilipepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken.
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 blikken tomaten (à 400 g)
  • 2 el rietsuiker
  • 2 blikken kidney- of bruine of borlottibonen (à 400 g)
  • 15 g verse koriander
  • zout en versgemalen zwarte peper

.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Snijd het vlees en de chorizo in stukjes van circa 1½ cm.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het rundvlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  3. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  4. Doe 1 eetlepel olie in de pan en bak de chorizo in 3 minuten bruin. Neem ook uit de pan.
  5. Maal ondertussen de uien en de knoflook in de keukenmachine tot het fijn gehakt is.
  6. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe het ui-knoflookmengsel, alle kruiden, specerijen en de pepers in de pan en roerbak 5 minuten tot het zacht en glazig is.
  7. Doe het vlees en de chorizo weer terug in de pan samen met de azijn, tomaten, en rietsuiker.
  8. Breng aan de kook en maak de tomaat kleiner met een pollepel.
  9. Zet de pan in de oven en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en gaar.
  10. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  11. Voeg na 2 uur de uitgelekte bonen toe en stoof nog 1 uur in de oven.
  12. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  13. Hak de blaadjes van de koriander grof en bestrooi de stoof ermee.

Lekker met een partje limoen en rijst, zachte (mais) tortilla’s of tortillachips.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?