Chili con carne met Iers rundvlees

4 personen
210 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 200 g verse, pittige chorizo
  • 4 el olijfolie
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen piment
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 kaneelstokje
  • 2 ancho chilipepers (online verkrijgbaar). Kun je deze chilipepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken.
  • 2 chiles de arbol (online verkrijgbaar). Kun je deze chilipepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken.
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 blikken tomaten (à 400 g)
  • 15 g verse koriander
  • 2 blikken kidney- of bruine of borlottibonen (à 400 g)
  • 2 el rietsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 200 g verse, pittige chorizo
  • 4 el olijfolie
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen piment
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 kaneelstokje
  • 2 ancho chilipepers (online verkrijgbaar). Kun je deze chilipepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken.
  • 2 chiles de arbol (online verkrijgbaar). Kun je deze chilipepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken.
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 blikken tomaten (à 400 g)
  • 15 g verse koriander
  • 2 blikken kidney- of bruine of borlottibonen (à 400 g)
  • 2 el rietsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Snijd het vlees en de chorizo in stukjes van circa 1½ cm.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het rundvlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  3. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  4. Doe 1 eetlepel olie in de pan en bak de chorizo in 3 minuten bruin. Neem ook uit de pan.
  5. Maal ondertussen de uien en de knoflook in de keukenmachine tot het fijn gehakt is.
  6. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe het ui-knoflookmengsel, alle kruiden, specerijen en de pepers in de pan en roerbak 5 minuten tot het zacht en glazig is.
  7. Doe het vlees en de chorizo weer terug in de pan samen met de azijn, tomaten, en rietsuiker.
  8. Breng aan de kook en maak de tomaat kleiner met een pollepel.
  9. Zet de pan in de oven en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en gaar.
  10. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  11. Voeg na 2 uur de uitgelekte bonen toe en stoof nog 1 uur in de oven.
  12. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  13. Hak de blaadjes van de koriander grof en bestrooi de stoof ermee.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Snijd het vlees en de chorizo in stukjes van circa 1½ cm.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het rundvlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  3. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  4. Doe 1 eetlepel olie in de pan en bak de chorizo in 3 minuten bruin. Neem ook uit de pan.
  5. Maal ondertussen de uien en de knoflook in de keukenmachine tot het fijn gehakt is.
  6. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe het ui-knoflookmengsel, alle kruiden, specerijen en de pepers in de pan en roerbak 5 minuten tot het zacht en glazig is.
  7. Doe het vlees en de chorizo weer terug in de pan samen met de azijn, tomaten, en rietsuiker.
  8. Breng aan de kook en maak de tomaat kleiner met een pollepel.
  9. Zet de pan in de oven en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en gaar.
  10. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  11. Voeg na 2 uur de uitgelekte bonen toe en stoof nog 1 uur in de oven.
  12. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  13. Hak de blaadjes van de koriander grof en bestrooi de stoof ermee.