Wat stooft de pot?

Oma’s stoofgeheimen

Regen, wind en snijdende kou. De lekkerste tijd van het jaar is weer aangebroken. In de keuken dan, want het is perfect weer voor een ouderwets lekker stoofpotje. En dit jaar wordt jouw stoofpotje nog lekkerder! Een stoofpotje met Iers rundvlees is sowieso al heerlijk, maar als je het bereidt met oma’s stoofgeheimen ontdek je pas echt de perfecte stoofpot. Laat je inspireren!

Stoofpotjes met oma’s stoofgeheimen

Perfecte stoofpotjes bevatten twee dingen: Iers rundvlees en oma’s stoofgeheimen. Deze stoofpotjes hebben het allebei. Eet smakelijk!

Stoven als oma

Een stoofpotje bereiden is niet moeilijk… als je weet hoe het moet.
Daarom legt oma stap voor stap uit hoe je heel eenvoudig een lekker stoofpotje bereidt.

  1. De basis – het vlees: of je nu hachee, riblappen of sukade bereidt: het vlees moet in korte tijd met een flinke klont boter worden dichtgeschroeid. Daarna haal je het vlees uit de pan.
  2. Bepaal je basissmaak: kies je favoriete mengsel van diverse groenten (bouquet), verse kruiden en specerijen. Voeg ook tomatenpuree toe als je dit wilt. Braad het geheel lekker aan en voeg daarna het vlees weer toe.
  3. Kies een bijpassend zuur: door het gebruik van limoen, citroen (balsamico)azijn of witte of rode wijn, geef je een lekker zuurtje aan je stoofpotje. Is het iets te zuur? Laat alles dan nog even pruttelen zodat het zuur langzaam verdwijnt.
  4. Vul aan met vloeistof: voeg een geurige vloeistof toe, bijvoorbeeld bouillon, kokosmelk of jus d’orange. Hiermee geef je nog meer smaak en variatie aan je stoofpotje
  5. Voeg de laatste ingrediënten toe: verwijder het bouquet en voeg nieuwe verse groenten toe, of andere smaakmakers als een blokje spek. Op die manier zorg je voor een echte smaakexplosie.

Smaakgeheimen van oma

Bij een stoofpotje draait het uiteindelijk maar om één ding: smaak.
Met deze geheimen van oma wordt je stoofpotje gegarandeerd nóg lekkerder.

  1. Gebruik geen mager stoofvlees – stoofvlees moet lekker doorregen zijn. Vet geeft je stoofpot namelijk extra smaak. Ook is iets vetter vlees nóg malser dan mager stoofvlees. Oma’s favoriete stoofvlees is dan ook sukade.
  2. Gebruik de stoofjus van je vorige stoofpotje – vries wat jus van je stoofpot in en gebruik dit bij de volgende stoofpot. Herhaal dit proces en je zult merken dat elk stoofpotje steeds lekkerder en intenser van smaak wordt.
  3. Durf te combineren met andere ingrediënten – in een stoofpotje kun je veel verschillende smaken combineren. Samen zorgen ze voor een ware smaakexplosie
mobile-image

Op zoek naar nog meer stoofinspiratie?

Bekijk hier alle stoofrecepten!

Waarom Iers rundvlees?

Gewoon buitengewoon rundvlees

Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees. De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Oma’s stooftips

Vind je een stoofpot bereiden een uitdaging of wil je nog meer smaak uit jouw stoofpotje halen?
Met deze 3 basistips van oma begin je sowieso goed!

  1. Neem de tijd! Hoe langer je stooft, hoe lekkerder het wordt.
  2. Stoven mag niet te hard gaan, zet de pan daarom op de kleinste pit.
  3. Bereid een stoofpotje met veel aandacht en liefde. Daar kan niets tegenop.

Iers rundvlees in de stoofpot

Er zijn veel stoofgeheimen, maar dat Iers rundvlees het perfecte stoofvlees is, is geen geheim!
Je kunt verschillende snitten gebruiken voor de stoofpot. In de supermarkt en bij de slager vind je meestal de volgende stukken:

Runderriblap

silverside beef

Hacheevlees

ox beef cheek

Sukadelappen

Waar is Iers rundvlees te koop?