Rundvlees Chinese stijl met Aziatische groenten

4 personen
50 minuten

Ingrediënten

  • 2 el lichte sojasaus
  • 4 tl Shaoxing rijstwijn of droge sherry
  • Flinke snuf zout
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 4 el sesamolie
  • 4 tl bloem
  • 450 g flat iron steak of schouderstuk, gesneden in lange repen van 5cm
  • 450 g verse Chinese broccoli (bimi of brocolini)
  • 1½ el pindaolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Stuk verse gemberwortel van 2.5 cm, geschild en geraspt
  • 2 grote rode Thaise chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 el Thaise vissaus (nam pla) of lichte sojasaus
  • 3 – 5 el rundvleesbouillon
  • 2 el oestersaus
  • Gekookte, geurige Thaise rijst, om bij te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

  • 2 el lichte sojasaus
  • 4 tl Shaoxing rijstwijn of droge sherry
  • Flinke snuf zout
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 4 el sesamolie
  • 4 tl bloem
  • 450 g flat iron steak of schouderstuk, gesneden in lange repen van 5cm
  • 450 g verse Chinese broccoli (bimi of brocolini)
  • 1½ el pindaolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Stuk verse gemberwortel van 2.5 cm, geschild en geraspt
  • 2 grote rode Thaise chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 el Thaise vissaus (nam pla) of lichte sojasaus
  • 3 – 5 el rundvleesbouillon
  • 2 el oestersaus
  • Gekookte, geurige Thaise rijst, om bij te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Doe de sojasaus in een grote niet-metalen kom met de rijstwijn of sherry, zout, de helft van de peper, de twee theelepels sesamolie en de bloem. Meng dit goed en roer het vlees er dan door. Sluit het af met vershoudfolie en zet het in de koelkast om het 30 minuten te marineren.
  2. Als je de Chinese broccoli gebruikt, snijd deze dan in stukken van 4 cm. Blancheer de broccoli 1-2 minuten in een pan met kokend, gezouten water tot ze net zacht zijn, dompel ze dan in koud water. Laat goed uitlekken.
  3. Verhit een wok of een grote braadpan boven een hoog vuur tot deze heet is. Voeg de pindaolie toe en als het een beetje begint te walmen, doe je de knoflook, gember en de overgebleven peper erbij. Roerbak dit een aantal seconden, voeg het vlees toe en roerbak dan 3-4 minuten of tot het vlees dicht geschroeid en bruin is.
  4. Doe de geblancheerde broccoli, de chilipepers en de vissaus in de pan, giet zoveel bouillon bij als nodig is. Roerbak 4 minuten boven een middelhoog tot hoog vuur of tot het vlees gebraden is en de broccoli helemaal verwarmd is. Voeg de oestersaus en de overgebleven sesamolie toe en roerbak nog 2 minuten. Serveer direct, met wat rijst als je dat lekker vindt.

Bereidingswijze

  1. Doe de sojasaus in een grote niet-metalen kom met de rijstwijn of sherry, zout, de helft van de peper, de twee theelepels sesamolie en de bloem. Meng dit goed en roer het vlees er dan door. Sluit het af met vershoudfolie en zet het in de koelkast om het 30 minuten te marineren.
  2. Als je de Chinese broccoli gebruikt, snijd deze dan in stukken van 4 cm. Blancheer de broccoli 1-2 minuten in een pan met kokend, gezouten water tot ze net zacht zijn, dompel ze dan in koud water. Laat goed uitlekken.
  3. Verhit een wok of een grote braadpan boven een hoog vuur tot deze heet is. Voeg de pindaolie toe en als het een beetje begint te walmen, doe je de knoflook, gember en de overgebleven peper erbij. Roerbak dit een aantal seconden, voeg het vlees toe en roerbak dan 3-4 minuten of tot het vlees dicht geschroeid en bruin is.
  4. Doe de geblancheerde broccoli, de chilipepers en de vissaus in de pan, giet zoveel bouillon bij als nodig is. Roerbak 4 minuten boven een middelhoog tot hoog vuur of tot het vlees gebraden is en de broccoli helemaal verwarmd is. Voeg de oestersaus en de overgebleven sesamolie toe en roerbak nog 2 minuten. Serveer direct, met wat rijst als je dat lekker vindt.