• Recept voor:
    1 persoon
  • Bereiding:
    0 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Lunch, Van de chef, Steaks

Smash Burger met ketchup, sla, black cheddar op een brioche bun

Ingrediënten

  • 1 kg mooie gerijpte Ierse rib-eye
  • 1 bos peterselie fijngesneden
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 knoflooktenen fijngesneden
  • 3 ansjovisfilets fijngesneden
  • Grof zout en zwarte peper
  • Ketchup

    De brioche bun

  • 30 gr gist
  • 100 gr melk
  • 500 gr Bloem
  • 20 gr suiker
  • 150 gr boter
  • 12 gr zout
  • 4 eieren

    Zoetzure rode ui

  • 750 gr natuurazijn
  • 250 gr water
  • 250 gr suiker

Waarom Iers rundvlees?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Rib-eye schoonmaken (vliezen verwijderen) en met de hand fijnsnijden, daarna vermengen met de fijngesneden sjalot, peterselie, knoflook, ansjovis en de olijfolie. Op smaak brengen met zout en peper. Verdelen in porties van 100 gram, balletjes rollen tussen de handpalmen en daarna platdrukken met een vork. In de koelkast even laten rusten.
  2. De brioche bun: Gist met suiker en water vermengen, 10 min laten rusten. Bloem in een ruime bak doen, daarna gistmengsel toevoegen. Daarna eieren toevoegen en doorkneden. Als allerlaatste de boter toevoegen en nu doorkneden tot een homogeen deeg. Vorm kleine bolletjes en laat de bolletjes rusten op de bakplaat. Afbakken op 180 graden (Eventueel bestrijken met iets melk voor ze de oven ingaan)
  3. Bereiding burger: Grillpan heet maken en rib-eye burgers grof bestrooien met zout en peper, nu in de pan roosteren. Brioche broodjes doormidden snijden en besmeren met de mayonaise, in een platte pan bakken/roosteren totdat de mayonaise gekleurd is.
  4. Zoetzure ui: Alles samenvoegen en aan de kook brengen, afkoelen (overgieten in een bakje en dit even in een schaal met ijsblokjes zetten) Je kunt dit in een fles bewaren in de koelkast, het is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Rode ui snijden en een uurtje in het zoetzuur laten trekken.
  5. Burger opbouwen: Onderkant van de brioche bun besmeren met extra mayonaise erop doen, sla erop, burger kort gratineren met de (black) cheddar en op de sla leggen. Ketchup erop doen, enkele ringen zoetzure ui en daarna de bovenzijde van de brioche bun. Prikker erdoor voor de stevigheid en serveren in servet

Als extra items zou je ook gefrituurde krokante uitjes kunnen toevoegen en/of pickles.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?