Rundvlees- en geroosterde knoflooktaart

4 personen
120 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine knoflookbol
  • 2 el olijfolie
  • 450 g stoofvlees, in hapklare stukken gesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 tl verse tijm, gehakt
  • 2 el Dijonmosterd
  • 4 el Amontillado sherry (medium dry)
  • 150 ml rundvlees- of kippenbouillon
  • 675 g bloemige aardappels, in stukken gesneden (bijvoorbeeld Maris Piper)
  • 50 g boter
  • 4 el melk
  • 2 el verse platte bladpeterselie, gehakt
  • Gestoomde stukjes koolraap en honingzoete worteltjes, om erbij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 1 kleine knoflookbol
  • 2 el olijfolie
  • 450 g stoofvlees, in hapklare stukken gesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 tl verse tijm, gehakt
  • 2 el Dijonmosterd
  • 4 el Amontillado sherry (medium dry)
  • 150 ml rundvlees- of kippenbouillon
  • 675 g bloemige aardappels, in stukken gesneden (bijvoorbeeld Maris Piper)
  • 50 g boter
  • 4 el melk
  • 2 el verse platte bladpeterselie, gehakt
  • Gestoomde stukjes koolraap en honingzoete worteltjes, om erbij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven voor op 140 °C, gasstand 1. Snijd de onderkant van de knoflookbol zodat je de knoflooktenen net kunt zien en verpak dit licht in aluminiumfolie. Bak de bol een uur tot hij helemaal zacht is en laat dan genoeg afkoelen om vast te houden. Knijp het knoflookvlees in een kom, je hebt dan ongeveer een onafgestreken eetlepel nodig. Dek af met folie en zet weg tot je het nodig hebt.
  2. Verhit de olie in een diepe koekenpan. Doe de helft van het vlees erin en bak 3 tot 4 minuten boven een matig vuur tot het vlees gelijkmatig bruin, maar niet aangebrand is, leg het dan op een bord. Herhaal dit tot al het vlees bruin gebakken is. Doe de ui en tijm in de pan en bak ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Roer de Dijonmosterd er door en kook, al roerend, 1 minuut. Schenk de sherry in de pan en laat het inkoken, kook nog een aantal minuten tot de saus ingekookt en stroperig is.
  3. Doe het vlees terug in de pan, roer om te mengen en giet er de bouillon bij. Breng al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur zachtjes pruttelen of tot het vlees compleet gaar is en de saus wat ingekookt en ingedikt is. Schep het dan in een ovenschaal (+/- 1,2 liter) en laat compleet afkoelen. Dit zorgt ervoor dat zich een vel op de bovenkant vormt en voorkomt dat de aardappelpuree in de taart zakt.
  4. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C, gasstand 4. Doe de aardappels in een pan met gekookt, gezouten water, doe de deksel erop en laat 15 tot 20 minuten koken of tot ze gaar zijn. Goed afgieten, stamp de aardappels met de apart gehouden geroosterde knoflook, de boter, melk en peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Smeer of spuit de aardappelpuree voorzichtig over de vleesbodem en bedek deze volledig, maak het luchtig met een vork. Bak 25 tot 30 minuten tot het goed warm is en goudbruin gekleurd. Serveer de taart direct met aparte schaaltjes gestoomde koolraap en honingzoete wortels om rond te laten gaan.
quality-mark

The Quality Mark & You

Learn More

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven voor op 140 °C, gasstand 1. Snijd de onderkant van de knoflookbol zodat je de knoflooktenen net kunt zien en verpak dit licht in aluminiumfolie. Bak de bol een uur tot hij helemaal zacht is en laat dan genoeg afkoelen om vast te houden. Knijp het knoflookvlees in een kom, je hebt dan ongeveer een onafgestreken eetlepel nodig. Dek af met folie en zet weg tot je het nodig hebt.
  2. Verhit de olie in een diepe koekenpan. Doe de helft van het vlees erin en bak 3 tot 4 minuten boven een matig vuur tot het vlees gelijkmatig bruin, maar niet aangebrand is, leg het dan op een bord. Herhaal dit tot al het vlees bruin gebakken is. Doe de ui en tijm in de pan en bak ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Roer de Dijonmosterd er door en kook, al roerend, 1 minuut. Schenk de sherry in de pan en laat het inkoken, kook nog een aantal minuten tot de saus ingekookt en stroperig is.
  3. Doe het vlees terug in de pan, roer om te mengen en giet er de bouillon bij. Breng al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur zachtjes pruttelen of tot het vlees compleet gaar is en de saus wat ingekookt en ingedikt is. Schep het dan in een ovenschaal (+/- 1,2 liter) en laat compleet afkoelen. Dit zorgt ervoor dat zich een vel op de bovenkant vormt en voorkomt dat de aardappelpuree in de taart zakt.
  4. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C, gasstand 4. Doe de aardappels in een pan met gekookt, gezouten water, doe de deksel erop en laat 15 tot 20 minuten koken of tot ze gaar zijn. Goed afgieten, stamp de aardappels met de apart gehouden geroosterde knoflook, de boter, melk en peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Smeer of spuit de aardappelpuree voorzichtig over de vleesbodem en bedek deze volledig, maak het luchtig met een vork. Bak 25 tot 30 minuten tot het goed warm is en goudbruin gekleurd. Serveer de taart direct met aparte schaaltjes gestoomde koolraap en honingzoete wortels om rond te laten gaan.