• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    120 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Rundvlees- en geroosterde knoflooktaart

Ingrediënten

  • 1 kleine knoflookbol
  • 2 el olijfolie
  • 450 g stoofvlees, in hapklare stukken gesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 tl verse tijm, gehakt
  • 2 el Dijonmosterd
  • 4 el Amontillado sherry (medium dry)
  • 150 ml rundvlees- of kippenbouillon
  • 675 g bloemige aardappels, in stukken gesneden (bijvoorbeeld Maris Piper)
  • 50 g boter
  • 4 el melk
  • 2 el verse platte bladpeterselie, gehakt
  • Gestoomde stukjes koolraap en honingzoete worteltjes, om erbij te serveren

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven voor op 140 °C, gasstand 1. Snijd de onderkant van de knoflookbol zodat je de knoflooktenen net kunt zien en verpak dit licht in aluminiumfolie. Bak de bol een uur tot hij helemaal zacht is en laat dan genoeg afkoelen om vast te houden. Knijp het knoflookvlees in een kom, je hebt dan ongeveer een onafgestreken eetlepel nodig. Dek af met folie en zet weg tot je het nodig hebt.
  2. Verhit de olie in een diepe koekenpan. Doe de helft van het vlees erin en bak 3 tot 4 minuten boven een matig vuur tot het vlees gelijkmatig bruin, maar niet aangebrand is, leg het dan op een bord. Herhaal dit tot al het vlees bruin gebakken is. Doe de ui en tijm in de pan en bak ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Roer de Dijonmosterd er door en kook, al roerend, 1 minuut. Schenk de sherry in de pan en laat het inkoken, kook nog een aantal minuten tot de saus ingekookt en stroperig is.
  3. Doe het vlees terug in de pan, roer om te mengen en giet er de bouillon bij. Breng al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur zachtjes pruttelen of tot het vlees compleet gaar is en de saus wat ingekookt en ingedikt is. Schep het dan in een ovenschaal (+/- 1,2 liter) en laat compleet afkoelen. Dit zorgt ervoor dat zich een vel op de bovenkant vormt en voorkomt dat de aardappelpuree in de taart zakt.
  4. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C, gasstand 4. Doe de aardappels in een pan met gekookt, gezouten water, doe de deksel erop en laat 15 tot 20 minuten koken of tot ze gaar zijn. Goed afgieten, stamp de aardappels met de apart gehouden geroosterde knoflook, de boter, melk en peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Smeer of spuit de aardappelpuree voorzichtig over de vleesbodem en bedek deze volledig, maak het luchtig met een vork. Bak 25 tot 30 minuten tot het goed warm is en goudbruin gekleurd. Serveer de taart direct met aparte schaaltjes gestoomde koolraap en honingzoete wortels om rond te laten gaan.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?