• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    120 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Rundvlees massaman en aardappelcurry

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 kg stoofvlees, vet eraf gesneden en in blokjes van 5 cm (runderriblap)
  • 1 grote ui, dungesneden
  • 1 el versgeraspte gemberwortel
  • 4 knoflooktenen, geperst
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • 1 klein kaneelstokje, door de helft gebroken
  • Een blikje kokoscrème à 400 g
  • 450 ml rundvleesbouillon (blokje is ook prima)
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl lichte muscovado suiker
  • 1 el Thaise vissaus
  • 450 g vastkokende nieuwe aardappels, door de helft gesneden
  • Grofgesneden verse koriander en ringetjes rode chilipeper om te garneren
  • Gestoomde jasmijnrijst, om bij te serveren

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Verhit de helft van de olie boven een hoog vuur in een vuurvaste stoofpan met een deksel. Bereid het vlees in porties en bak tot het aan alle kanten mooi bruin gebakken is. Leg het op een bord en bak de rest van het vlees. Zet weg.
  2. Verlaag het vuur naar middelhoog en doe de rest van de olie in de stoofpan. Doe de ui erbij en bak 6 tot 7 minuten tot deze zacht is en aan de randjes bruin begint te kleuren. Voeg de gember en de knoflook toe en bak 1 minuut, doe er dan de kruiden bij en bak nog een minuut. Voeg de kokoscrème toe, een lepel per keer, en bak ongeveer 30 seconden na elke lepel.
  3. Doe het vlees terug in de pan en roer de bouillon, suiker, tamarinde en Thaise vissaus erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe, doe de deksel op de pan en zet het vuur op het allerlaagste pitje. Laat het geheel 45 minuten zachtjes pruttelen. Na 45 minuten kan je de aardappels erdoor doen, laat nog 45 minuten in prutellen tot de aardappels gaar en zacht zijn. Je kan ook in de oven stoven. Zet je oven op 150° C.
  4. Schep de curry op verwarmde borden met de rijst en strooi de koriander en chiliringetjes erover, serveer.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?