Rundvlees massaman en aardappelcurry

4 personen
270 minuten

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 600 g runderriblappen, in blokjes van 5 cm
  • 1 grote ui, dungesneden
  • 1 el versgeraspte gemberwortel
  • 4 knoflooktenen, geperst
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • 1 klein kaneelstokje, door de helft gebroken
  • Een blikje kokoscrème à 400 g
  • 450 ml rundvleesbouillon (blokje is ook prima)
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl lichte muscovado suiker
  • 1 el Thaise vissaus
  • 450 g vastkokende nieuwe aardappels, door de helft gesneden
  • Grofgesneden verse koriander en ringetjes rode chilipeper om te garneren
  • Gestoomde jasmijnrijst, om bij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 600 g runderriblappen, in blokjes van 5 cm
  • 1 grote ui, dungesneden
  • 1 el versgeraspte gemberwortel
  • 4 knoflooktenen, geperst
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • 1 klein kaneelstokje, door de helft gebroken
  • Een blikje kokoscrème à 400 g
  • 450 ml rundvleesbouillon (blokje is ook prima)
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl lichte muscovado suiker
  • 1 el Thaise vissaus
  • 450 g vastkokende nieuwe aardappels, door de helft gesneden
  • Grofgesneden verse koriander en ringetjes rode chilipeper om te garneren
  • Gestoomde jasmijnrijst, om bij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Verhit de helft van de olie op een hoog vuur in de stoofpan. Bak het vlees in porties tot het aan alle kanten mooi bruin is. Zet weg.
  2. Verlaag het vuur naar middelhoog en doe de rest van de olie in de stoofpan. Doe de ui erbij en bak 6 tot 7 minuten tot deze zacht is en aan de randjes bruin begint te kleuren. Voeg de gember en de knoflook toe en bak 1 minuut, doe er dan de kruiden bij en bak nog een minuut. Voeg de kokoscrème toe, een lepel per keer, en bak ongeveer 30 seconden na elke lepel.
  3. Doe het vlees terug in de pan en roer de bouillon, suiker, tamarindepasta en Thaise vissaus erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe, doe de deksel op de pan en zet het vuur op het allerlaagste pitje. Laat het geheel 3 uur zachtjes pruttelen. Voeg dan de aardappels toe, laat nog 45 minuten pruttelen tot de aardappels gaar en zacht zijn. Je kan het geheel ook in de oven stoven. Zet je oven dan op 150° C.
  4. Schep de curry op verwarmde borden met de rijst en strooi de koriander en chili-ringetjes erover en serveer.

Bereidingswijze

  1. Verhit de helft van de olie op een hoog vuur in de stoofpan. Bak het vlees in porties tot het aan alle kanten mooi bruin is. Zet weg.
  2. Verlaag het vuur naar middelhoog en doe de rest van de olie in de stoofpan. Doe de ui erbij en bak 6 tot 7 minuten tot deze zacht is en aan de randjes bruin begint te kleuren. Voeg de gember en de knoflook toe en bak 1 minuut, doe er dan de kruiden bij en bak nog een minuut. Voeg de kokoscrème toe, een lepel per keer, en bak ongeveer 30 seconden na elke lepel.
  3. Doe het vlees terug in de pan en roer de bouillon, suiker, tamarindepasta en Thaise vissaus erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe, doe de deksel op de pan en zet het vuur op het allerlaagste pitje. Laat het geheel 3 uur zachtjes pruttelen. Voeg dan de aardappels toe, laat nog 45 minuten pruttelen tot de aardappels gaar en zacht zijn. Je kan het geheel ook in de oven stoven. Zet je oven dan op 150° C.
  4. Schep de curry op verwarmde borden met de rijst en strooi de koriander en chili-ringetjes erover en serveer.