Ierse rundvlees met een Marokkaans tintje

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 1.2 kg stoofvlees, in blokjes van 3cm (bijvoorbeeld een halslap)
    • 1 grote ui, grofgesneden
    • Een gemberwortel van 2.5 cm, geschild en gesneden
    • Een bos koriander met wortels van 15 g
    • 25 g boter
    • 2 el olijfolie
    • 2 tl kaneelpoeder
    • 400 g ontpitte pruimen, klaar om te eten
    • 900 ml runderbouillon
    • 1 tl saffraandraadjes, in 2 el gekookt getrokken
    • Fijn geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 2 el vloeibare honing

OM MEE TE GARNEREN

  • 2 el olijfolie
  • 100 g hele witte amandelen
  • 1 el sesamzaadjes
  • 4 el gehakte verse koriander
  • Gestoomde couscous, om bij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 1.2 kg stoofvlees, in blokjes van 3cm (bijvoorbeeld een halslap)
    • 1 grote ui, grofgesneden
    • Een gemberwortel van 2.5 cm, geschild en gesneden
    • Een bos koriander met wortels van 15 g
    • 25 g boter
    • 2 el olijfolie
    • 2 tl kaneelpoeder
    • 400 g ontpitte pruimen, klaar om te eten
    • 900 ml runderbouillon
    • 1 tl saffraandraadjes, in 2 el gekookt getrokken
    • Fijn geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 2 el vloeibare honing

OM MEE TE GARNEREN

  • 2 el olijfolie
  • 100 g hele witte amandelen
  • 1 el sesamzaadjes
  • 4 el gehakte verse koriander
  • Gestoomde couscous, om bij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Doe de ui in een kleine keukenmachine met de gember en de koriander en hak dit tot een dikke puree. Verwarm de boter en de olijfolie in een vuurvaste braadpan, zodra de boter begint te schuimen, voeg er dan de uienpuree met de kaneelpoeder en een halve theelepel van de peper bij. Bak dit een paar minuten, blijf roeren en doe er dan het vlees bij, roer dit een minuut of twee goed, zodat het vlees helemaal bedekt is met het mengsel.
  2. Giet de runderbouillon in de braadpan en voeg de saffraan, de helft van de pruimen en de sinaasappelschil toe, dit mengsel zou het vlees moeten bedekken. Doe het deksel op de pan en zet dit 1½ uur in de oven tot het vlees zacht en sappig begint te worden. Roer de overgebleven pruimen en de honing er in en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet de pan zonder deksel nog 30 minuten terug in de oven of tot het vlees compleet gaar is, maar nog wel zijn vorm behoudt en de saus ingedikt en gereduceerd is. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. In de tussentijd, verhit je de olijfolie in een braadpan en bak je de amandelen tot ze goudkleurig zijn. Doe ze op een bord en veeg de pan schoon, voeg dan de sesamzaadjes toe en bak deze een paar minuten tot ze licht geroosterd zijn.
  4. Verdeel de couscous op warme borden en schep het Marokkaanse rundvlees met de pruimen erover. Strooi de geroosterde amandelen, sesamzaadjes en de korianderblaadjes erover als je het serveert.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Doe de ui in een kleine keukenmachine met de gember en de koriander en hak dit tot een dikke puree. Verwarm de boter en de olijfolie in een vuurvaste braadpan, zodra de boter begint te schuimen, voeg er dan de uienpuree met de kaneelpoeder en een halve theelepel van de peper bij. Bak dit een paar minuten, blijf roeren en doe er dan het vlees bij, roer dit een minuut of twee goed, zodat het vlees helemaal bedekt is met het mengsel.
  2. Giet de runderbouillon in de braadpan en voeg de saffraan, de helft van de pruimen en de sinaasappelschil toe, dit mengsel zou het vlees moeten bedekken. Doe het deksel op de pan en zet dit 1½ uur in de oven tot het vlees zacht en sappig begint te worden. Roer de overgebleven pruimen en de honing er in en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet de pan zonder deksel nog 30 minuten terug in de oven of tot het vlees compleet gaar is, maar nog wel zijn vorm behoudt en de saus ingedikt en gereduceerd is. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. In de tussentijd, verhit je de olijfolie in een braadpan en bak je de amandelen tot ze goudkleurig zijn. Doe ze op een bord en veeg de pan schoon, voeg dan de sesamzaadjes toe en bak deze een paar minuten tot ze licht geroosterd zijn.
  4. Verdeel de couscous op warme borden en schep het Marokkaanse rundvlees met de pruimen erover. Strooi de geroosterde amandelen, sesamzaadjes en de korianderblaadjes erover als je het serveert.