Pittige stoof met chorizo en Iers rundvlees

5 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 500 g Ierse rib-of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 250 g chorizoworst (aan een stuk)
    • ½ el gerookt paprikapoeder (zoet)
    • 1 el olijfolie
    • 2 uien, gesnipperd
    • 3 stengels bleekselderij, in schuine plakjes
    • 3 takjes rozemarijn
    • 1 blik artisjokken (400 g)
    • 1 citroen
    • 300 g spinazie
    • 500 ml water
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 500 g Ierse rib-of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 250 g chorizoworst (aan een stuk)
    • ½ el gerookt paprikapoeder (zoet)
    • 1 el olijfolie
    • 2 uien, gesnipperd
    • 3 stengels bleekselderij, in schuine plakjes
    • 3 takjes rozemarijn
    • 1 blik artisjokken (400 g)
    • 1 citroen
    • 300 g spinazie
    • 500 ml water
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd de chorizo in plakjes en het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Bestrooi het vlees met het paprikapoeder. Verhit de stoofpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 6 minuten uit. Neem de chorizo met een schuimspaan uit de pan. Voeg de olijfolie toe en bak het vlees in het achtergebleven bakvet rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Doe de uien en bleekselderij in de pan en roerbak 5 minuten tot de bleekselderij zacht is. Doe het vlees en de chorizo weer terug in de pan samen met de rozemarijn en 500 ml water. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg na 1½ uur de uitgelekte artisjokken toe.
  3. Rasp de gele schil van de citroen. Voeg als het vlees gaar is de spinazie in delen toe. Breng de stoof op smaak met citroensap, zout en versgemalen zwarte peper. Voeg vlak voor serveren toe het citroenrasp toe.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de chorizo in plakjes en het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Bestrooi het vlees met het paprikapoeder. Verhit de stoofpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 6 minuten uit. Neem de chorizo met een schuimspaan uit de pan. Voeg de olijfolie toe en bak het vlees in het achtergebleven bakvet rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Doe de uien en bleekselderij in de pan en roerbak 5 minuten tot de bleekselderij zacht is. Doe het vlees en de chorizo weer terug in de pan samen met de rozemarijn en 500 ml water. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg na 1½ uur de uitgelekte artisjokken toe.
  3. Rasp de gele schil van de citroen. Voeg als het vlees gaar is de spinazie in delen toe. Breng de stoof op smaak met citroensap, zout en versgemalen zwarte peper. Voeg vlak voor serveren toe het citroenrasp toe.