Indonesisch gekruid rundvlees met kokosnootcurry en geurige rijst

4 personen
180 minuten

Ingrediënten:

  • 1.5 kg stoofvlees, zoals schouder- of nekstuk, gesneden in stukjes van 5 cm
  • 2 stelen citroengras
  • 2 grote rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 6 knoflooktenen, grofgesneden
  • Stuk gember van 5 cm, grof gehakt
  • 1 grote ui, grofgesneden
  • ½ tl gemalen gember
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 kaneelstokjes
  • 12 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el donkere muscovado suiker
  • 2 blikjes kokosnootmelk à 400 g
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl zout
  • Fijngesneden rode chilipeper en bosuitjes, om te garneren
  • Gestoomde geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui & koriander om erbij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1.5 kg stoofvlees, zoals schouder- of nekstuk, gesneden in stukjes van 5 cm
  • 2 stelen citroengras
  • 2 grote rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 6 knoflooktenen, grofgesneden
  • Stuk gember van 5 cm, grof gehakt
  • 1 grote ui, grofgesneden
  • ½ tl gemalen gember
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 kaneelstokjes
  • 12 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el donkere muscovado suiker
  • 2 blikjes kokosnootmelk à 400 g
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 tl zout
  • Fijngesneden rode chilipeper en bosuitjes, om te garneren
  • Gestoomde geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui & koriander om erbij te serveren

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Haal de buitenste bladeren van de citroengrasstengels en bewaar deze. Snijd de zachte binnenkant in stukjes en doe deze in een keukenmachine met de chilipeper, knoflook, verse gember, ui, gemalen gember, koriander, komijn, zwarte peper en 4 el water. Draai dit tot een glad mengsel.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een grote vlambestendige braadslee boven een middelhoog vuur. Voeg de kaneelstokjes en kruidnagels toe en laat deze ongeveer 1 minuut roosteren. Doe de kruidenpasta en laurierblaadjes erbij en bak zachtjes 2 minuten. Voeg de kokosnootmelk, het vlees, de bewaarde citroengrasblaadjes en het zout toe en breng aan de kook.
  3. In de tussentijd, als je de tamarindepasta gebruikt, doe je dit in een kleine kom met 120 ml warm water en roer met je vingers om de zaadjes los te weken. Zeef het stroperige mengsel in een schone kom en gooi de zaadjes weg.
  4. Zet het vuur zo laag mogelijk, voeg de tamarindevloeistof en muscovado suiker toe en laat zonder deksel 2½ uur koken (vaker roeren als de vloeistof indikt) tot de saus inkookt en wat dikker wordt en het vlees heel zacht. Garneer met de fijngesneden chilipeper- en bosuitjes en serveer met geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui en koriander.

Bereidingswijze:

  1. Haal de buitenste bladeren van de citroengrasstengels en bewaar deze. Snijd de zachte binnenkant in stukjes en doe deze in een keukenmachine met de chilipeper, knoflook, verse gember, ui, gemalen gember, koriander, komijn, zwarte peper en 4 el water. Draai dit tot een glad mengsel.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een grote vlambestendige braadslee boven een middelhoog vuur. Voeg de kaneelstokjes en kruidnagels toe en laat deze ongeveer 1 minuut roosteren. Doe de kruidenpasta en laurierblaadjes erbij en bak zachtjes 2 minuten. Voeg de kokosnootmelk, het vlees, de bewaarde citroengrasblaadjes en het zout toe en breng aan de kook.
  3. In de tussentijd, als je de tamarindepasta gebruikt, doe je dit in een kleine kom met 120 ml warm water en roer met je vingers om de zaadjes los te weken. Zeef het stroperige mengsel in een schone kom en gooi de zaadjes weg.
  4. Zet het vuur zo laag mogelijk, voeg de tamarindevloeistof en muscovado suiker toe en laat zonder deksel 2½ uur koken (vaker roeren als de vloeistof indikt) tot de saus inkookt en wat dikker wordt en het vlees heel zacht. Garneer met de fijngesneden chilipeper- en bosuitjes en serveer met geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui en koriander.