• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Frisse stoof met Iers rundvlees, venkel, olijven en ingelegde citroen

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 4 el boter
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 1 grote venkel, in halve plakjes
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 el gemalen komijn
  • 250 ml witte wijn
  • 1 ingelegde citroen, uitgelekt
  • 6 el groene olijven, zonder pit
  • 3 el amandelschaafsel, geroosterd
  • 2 el fijngesneden platte peterselie

.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van boter in de pan, doe de knoflook en ui erbij en roerbak 3 minuten. Verwijder ondertussen de groene steelaanzet van de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Voeg de venkel, rode peper en komijn toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de wijn en 250 ml water erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Snijd de ingelegde citroen in parten, verwijder het vruchtvlees, snijd de schil in dunne reepjes. Voeg als het vlees gaar is de citroenreepjes en de olijven toe. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi met het amandelschaafsel en peterselie.

Lekker met Libanees platbrood.

 

BewarenBewaren

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?