Mediterraans stoofpotje met aubergine en Iers rundvlees

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1 el bloem
    • 3 el olijfolie
    • 3 uien, in ringen
    • 2 takjes verse oregano
    • 600 ml kippenbouillon
    • 2 kleine aubergines
    • 450 g tuinbonen
    • 10 g platte peterselie
    • 150 g fetakaas
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1 el bloem
    • 3 el olijfolie
    • 3 uien, in ringen
    • 2 takjes verse oregano
    • 600 ml kippenbouillon
    • 2 kleine aubergines
    • 450 g tuinbonen
    • 10 g platte peterselie
    • 150 g fetakaas
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Bestrooi het vlees licht met de bloem. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de oregano en 500 ml kippenbouillon. Breng aan de kook. Snijd ondertussen de aubergine in plakken van 1 cm dik en snij de plakken in vieren. Voeg toe aan de stoof. Snijd de peterselie fijn en doe de helft erbij. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Breng een pan water aan de kook en voeg als het eenmaal kookt de bevroren tuin- bonen toe. Kook ze 4 minuten, giet ze af en spoel ze onder koud stromend water af. Maak met een mesje een sneetje in het lichtgroene vliesje en duw de boontjes eruit. Dubbeldop zo alle tuinboontjes.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg vlak voor serveren de tuinboontjes toe, verkruimel de feta erboven en bestrooi de stoof met de rest van de peterselie.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Bestrooi het vlees licht met de bloem. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de oregano en 500 ml kippenbouillon. Breng aan de kook. Snijd ondertussen de aubergine in plakken van 1 cm dik en snij de plakken in vieren. Voeg toe aan de stoof. Snijd de peterselie fijn en doe de helft erbij. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Breng een pan water aan de kook en voeg als het eenmaal kookt de bevroren tuin- bonen toe. Kook ze 4 minuten, giet ze af en spoel ze onder koud stromend water af. Maak met een mesje een sneetje in het lichtgroene vliesje en duw de boontjes eruit. Dubbeldop zo alle tuinboontjes.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg vlak voor serveren de tuinboontjes toe, verkruimel de feta erboven en bestrooi de stoof met de rest van de peterselie.