• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Stoof met Iers rundvlees, kikkererwten en een dakje van filodeeg

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 3 rode uien, in ringen
  • 250 g wortels, geschrapt
  • 2 el ras al hanout
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 blik kikkererwten (400 g)
  • 3 el geroosterd sesamzaad
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 100 g boter
  • 5-6 vellen filodeeg (dievries, check)
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • stoofpan
  • ovenschaal 26 cm doorsnee (inhoud ca. 1½ l)
.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Snij de wortel in dunne plakjes en roerbak 3 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de ras al hanout, de tomatenblokjes en 300 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan als de stoof aan de kook is afgedekt in de oven. Stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Verwarm als het vlees bijna gaar is, de oven voor op 200 °C. Laat het filodeeg (gewikkeld in een vochtige keukendoek) ontdooien en smelt de boter.
  4. Voeg als het vlees gaar is, de uitgelekte kikkererwten, 2 eetlepels sesamzaad, de tahin en de yoghurt toe en schep de stoof in een ovenschaal. Bestrijk een vel filodeeg dun met boter en bestrooi met wat sesamzaad en een beetje zout en peper. Kreukel het wat en leg het vel filodeeg op de stoof. Herhaal dit met de rest van de vellen filodeeg, zorg dat de hele stoof bedekt is. Bak het filodeeg in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Garneer met verse koriander en serveer met couscous.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?