Ga als een Ier op St. Patrick’s Day

Alles om dé Ierse feestdag ook in Nederland top te vieren

Gezellig! Fijn dat je even hier langskomt om te kijken hoe jij St. Patrick’s Day als een Ier kunt vieren. My oh my, wat zit je hier goed. Niet omdat álles in Ierland om eten draait, maar best veel. En als we vlees eten is het bij voorkeur van onze eigen grasgevoerde runderen. Maar wat eten we dan speciaal op St. Patrick’s Day? Dat ontdek je op deze pagina. Net als een greep uit de vele plekken waar je in Nederland dé Ierse feestdag van het jaar kunt vieren. En welke muziek daar goed bij past. En welke comedians. Lachen! Dat is genieten als een Ier. Happy St. Patrick’s Day!

RECEPTEN / EVENTS / PLAYLIST / COMEDY / HISTORIE

Kook als een Ier

Met welk typical Iers gerecht maak jij St. Patrick’s Day extra lekker?

Er zijn veel Ierse gerechten waarmee je St. Patrick’s Day tot een extra groot feest kunt maken. En die hoeven echt niet ingewikkeld te zijn qua ingrediënten en bereiding. Koken als een Ier betekent vooral koken met plezier, relaxed, gezellig, samen genieten. We hebben alvast drie bijpassende recepten voor een topfeestdag op z’n Iers voor je geselecteerd.

Vind hier nog veel meer toffe Ierse recepten.

Feest als een Ier

Waar vier je in Nederland dit jaar St. Patrick’s Day op z’n Ierst?

Over de hele wereld wordt St. Patrick’s Day gevierd. Gelukkig ook op steeds meer plekken in Nederland. Waar kun je rond vrijdag 17 maart allemaal feesten als een Ier. Een greep uit het aanbod.

Den Haag
Hier wordt 17 maart voor de 10e keer het grootste St. Patrick’s Day Festival van Nederland gehouden. Vanaf 16.30 uur op de Grote Markt gratis toegankelijk voor iedereen.
Met Ierse folkbands als The Kings of Connaught en Among the Saints. En optredens van de beste Ierse dansscholen. Meer info > https://stpatricksdaydenhaag.nl/

Gorredijk
Vanaf 20.30 uur is het op 17 maart St. Patrick’s Day-feest in Café De Roos in het Friese Gorredijk. Met de Ierse feestband Acting The Maggot. Kaartverkoop via de website van de band. Meer info > https://www.actingthemaggot.nl/

Almere
Poppodium De Meester staat zaterdag 18 maart in het teken van St. Patrick’s Day. Om 20.00 uur gaan de deuren open. Met optredens van The Lowland Paddies en Pyrolysis. Meer info > https://demeesteralmere.nl/event/st-patricks-day-5/

Eindhoven
De Ierse pub O’Shea’s viert op 17 maart St. Patrick’s Day met de akoestische band Woodworks. Dat wordt genieten van geweldig gespeelde, traditionele Ierse folkmuziek spelen. En van een gigantische keuze aan whiskey en speciaal bier.

Amsterdam
De hoofdstad biedt meerdere mogelijkheden. Zo heeft Irish pub Mulligans op 17 maart St. Patricks Day’s Celebrations met Niall McGuigan en The Well Wishers. Café The FIZZ organiseert een St. Patrick’s Day Party met een pubquiz. Ook leuk: zaterdag 18 maart kun je de laatste wedstrijden van de Six Nations Rugby kijken met o.a. Ierland tegen Engeland in pub Molly Malone’s. Meer info > https://rove.me/to/amsterdam/st-patricks-day

Losser
In Folkclub Twente is het 17 maart St. Patrick’s Day met D’irish Folk uit Drenthe. Meer info > https://www.folkclubtwente.nl/agenda.html

Utrecht
St. Patricks Day leeft ook in de Domstad. Vanaf vrijdagnacht kun je losgaan als een Ier in pub Mick O’Connells op de Jansdam. Zaterdag pak je hier als een afterparty de grote finale van de Six Nations Rugby mee met als hoogtepunt natuurlijk Ierland-Engeland.

Door heel het land
Eigenlijk is het op 17 maart in elke Ierse pub nog gezelliger dan anders. En ben je overal meer dan welkom om St. Patrick’s Day te vieren, te proosten op het leven, iets lekkers te eten, te zingen, kortom er samen een feestje van te maken. Nederland gaat als een Ier.

Zing als een Ier

Op welke Ierse knallers ga jij los? Deze liedjes maken van elke dag St. Patrick’s Day

  1. With Or Without You – U2
  2. Zombie – The Cranberries
  3. Paradise (feat. Dermot Kennedy) – MEDUZA, Dermot Kennedy
  4. New Day – LYRA
  5. The Lookout Pack (feat. Tyler Duncan, Mike Shimmin & Joe Dart)
  6. Quicksand – Hermitage Green
  7. Chasing Cars – Snow Patrol
  8. Take Me To Church – Hozier
  9. Nothing Compares 2 U – Sinéad O’Connor
  10. World of Our Own – Westlife

Om maar wat onweerstaanbare Ierse dwarsstraten te noemen waarop het heerlijk meezingen is. Luister en zing mee met deze liedjes via onderstaande playlist.

St Patricks Day tunes

Lach als een Ier

Heb je op St. Patrick’s Day niet gelachen, dan heb je het niet gevierd

Komt een Ier bij de dokter. Zegt de dokter: “I have bad news and worse news, John.” “Oh dear, what’s the bad news?” vraagt de patiënt. “You only have 24 hours to live.” “That’s terrible, how can the other news possibly be worse?” Zegt de dokter: “I’ve been trying to contact you since yesterday.”

Check de volgende übergrappige Ieren voor nog meer humor om te lachen:

Tommy Tiernan
Aisling Bea
Chris O’Dowd
Joanne McNally
Dara O’Briain
Foil Arms and Hog

Leer als een Ier

By the way, waarom vieren we ook alweer St. Patrick’s Day?

Waarom we St. Patrick’s Day vieren? Simpel: omdat het kan. Maar okay, officieel vieren we het om dé heilige van Ierland te eren. Dat doen we gek genoeg op z’n sterfdag. Komt omdat hij waarschijnlijk zelf niet eens wist wanneer hij precies jarig was. Dat hielden ze niet zo bij in die eerste eeuwen van onze jaartelling.

Grondlegger van een nieuw Ierland
Wat we wel weten is dat de jonge St. Patrick eind vierde, begin vijfde eeuw als schaapsherder in Wales leefde. Rond z’n zestiende werd hij gevangen genomen door Ierse piraten. Zij brachten hem als slaaf naar Ierland. Na zes jaar wist hij te ontsnappen en vluchtte hij weer naar Brittannië. Jaren later keerde hij als missionaris terug in Ierland en wist hij er honderden kerken te stichten. Zo werd hij de grondlegger van een nieuw, christelijk Ierland.

Bekend van z’n shamrock
Op afbeeldingen van St. Patrick zie je hem vaak met een shamrock. Wij zouden zeggen het klavertje drie, symbool voor de christelijke drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Wij van IrishBeef.nl kunnen natuurlijk niet nalaten te memoreren dat de shamrock behalve hét symbool van Ierland ook een favoriete delicatesse van onze runderen is.

Feest van Ierse cultuur
Maar goed, terug naar St. Patrick. Hij overleed op 17 maart 461. Inmiddels dus alweer 1562 jaar geleden. Oorspronkelijk werd “zijn” dag alleen met kerkelijke activiteiten gevierd. Sinds Ierse immigranten die traditie in de 18e eeuw meenamen naar de VS, ontwikkelde de dag zich tot een beduidend lossere viering van Ierse cultuur.

From the nicest parades to the tastiest food
And now St. Patrick’s Day is the ultimate tribute to Irish culture in the broadest sense of the word. With parades (with many revelers wearing Irish green suits and top hats), with music and dancing, with lots of toasts, and with traditional Irish food. For example, many people eat corned beef and cabbage on St. Patrick’s Day, an old Irish-American tradition. In 19th-century New York, corned beef was a cheaper alternative to the ham eaten in Ireland. But of course the Irish stew with beef is also on many a menu.