• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Stoof met Iers rundvlees, prei, rode biet, geitenkaas en walnoten

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 3 el houtgerijpte balsamicoazijn
  • 500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
  • 4 takjes platte peterselie
  • 4 takjes platte peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 bosje kleine bietjes (400 g)
  • 150 g geitenkaas
  • 4 el walnoten, geroosterd

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van olie in de pan, doe de prei erbij en roerbak 2 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de azijn, 500 ml kippenbouillon, de helft van de peterselie en de laurier. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Kook de bietjes in circa 25 minuten gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Pel de schil eraf.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Snij de blaadjes van de rest van de peterselie fijn. Voeg 2 minuten voor serveren de bietjes toe, verkruimel de erboven erboven en bestrooi de stoof met walnoten en de peterselie.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?