• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Auberginestoof met Iers rundvlees, tomaat, spaghetti en ricotta

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 250 ml lichte rode wijn
  • 2 aubergines
  • 300 g spaghetti
  • 75 g waterkers
  • 4 el ricotta

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van olijfolie in de pan, doe de ui, knoflook en Italiaanse kruiden erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan, voeg de tomatenblokjes en de wijn erbij. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Halveer na 1 uur de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees in plakken. Voeg toe en laat het vlees en aubergine helemaal zacht en gaar worden. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  4. Kook als de stoof gaar is, de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verwijder ondertussen de harde stelen van de waterkers. Verdeel de pasta over 4 diepe borden, schep er wat stoof op, een lepel ricotta en garneer met waterkers.

De stoof kun je heel gemakkelijk 1 dag van tevoren voorbereiden en dan heb je de dag erna in 10 minuten een complete maaltijd met spaghetti.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?