• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Kleurrijke stoof met Iers rundvlees, radijs, courgette en snijbiet

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el Dijonmosterd
  • 3 el olijfolie
  • 2 witte uien, in halve ringen
  • 2 sjalotten, in halve ringen
  • 3 takjes tijm
  • 250 ml witte wijn
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 courgette
  • 100 g snijbiet

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm en bestrijk met de mosterd. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van olijfolie in de pan, doe de ui en sjalot erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan met de tijm, schenk de wijn en 250 ml water erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Halveer de radijsjes. Halveer de courgette in de lengte en snijd het vruchtvlees in plakken. Voeg de radijsjes en courgette toe aan de stoof als het vlees gaar is. Zorg dat de groenten nog een beetje een bite houden. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Schep vlak voor serveren de snijbiet erdoor.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?