• Recept voor:
    1 persoon
  • Bereiding:
    140 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Peruaanse huatia

Ingrediënten

  • 3 gedroogde pancapepers (online verkrijgbaar)*
  • 8 tenen knoflook, fijngesneden
  • 8 el olijfolie
  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 rode uien
  • 2 el witte wijnazijn
  • 500 ml hete groentebouillon
  • 1 el gemalen komijn
  • 15 g verse koriander
  • 1 takje rozemarijn of 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 takje oregano of 1 tl gedroogde oregano
  • 2 takjes munt
  • zout en versgemalen zwarte peper

  • * Kun je deze pepers niet vinden dan kun je ook een verse jalape├▒opeper of rode peper gebruiken. Of een klein gedroogd pepertje. Of wat tabasco naar smaak. Hou je niet van pittig? Laat het dan gewoon weg.

  • staafmixer en een stoofpan
.

Bereidingswijze

  1. Week de gedroogde pepers zo lang mogelijk, liefst 12 uur, in water.
  2. Verwijder de zaadlijsten en maal het vruchtvlees samen met de knoflook fijn in het bakje van de staafmixer.
  3. Snipper 1 rode ui.
  4. Verhit 4 el olijfolie in de stoofpan en bak de gesnipperde ui met de knoflookpeperpasta op laag vuur 15 min. tot het mengsel gekarameliseerd is. Neem uit de pan.
  5. Snijd ondertussen het vlees in stukjes van circa 2 cm.
  6. Snijd de rest van de uien in halve ringen.
  7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  8. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  9. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 5 minuten.
  10. Voeg het ui-knoflookpepermengsel, de azijn, de bouillon, de helft van de koriander, de rest van de kruiden en specerijen toe.
  11. Doe het vlees terug in de pan en breng aan de kook.
  12. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd).
  13. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en leg er eventueel een vlamverdeler tussen.
  14. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  15. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi met de rest van de koriander.

Serveertip Lekker met zoete aardappelfrites.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?