Huatiaanse stoof met Iers rundvlees

4 personen
270 minuten

Ingrediënten

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 3 gedroogde pancapepers (online verkrijgbaar)*
    • 8 tenen knoflook, fijngesneden
    • 8 el olijfolie
    • 3 rode uien
    • 2 el witte wijnazijn
    • 500 ml hete groentebouillon
    • 1 el gemalen komijn
    • 15 g verse koriander
    • 1 takje rozemarijn of 1 tl gedroogde rozemarijn
    • 1 takje oregano of 1 tl gedroogde oregano
    • 2 takjes munt
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • * Kun je deze pepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken. Of een klein gedroogd pepertje. Of wat tabasco naar smaak. Hou je niet van pittig? Laat het dan gewoon weg.
    • staafmixer en een stoofpan

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 3 gedroogde pancapepers (online verkrijgbaar)*
    • 8 tenen knoflook, fijngesneden
    • 8 el olijfolie
    • 3 rode uien
    • 2 el witte wijnazijn
    • 500 ml hete groentebouillon
    • 1 el gemalen komijn
    • 15 g verse koriander
    • 1 takje rozemarijn of 1 tl gedroogde rozemarijn
    • 1 takje oregano of 1 tl gedroogde oregano
    • 2 takjes munt
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • * Kun je deze pepers niet vinden dan kun je ook een verse jalapeñopeper of rode peper gebruiken. Of een klein gedroogd pepertje. Of wat tabasco naar smaak. Hou je niet van pittig? Laat het dan gewoon weg.
    • staafmixer en een stoofpan

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

 

Bereidingswijze:

  1. Week de gedroogde pepers zo lang mogelijk, liefst 12 uur, in water.
  2. Verwijder de zaadlijsten en maal het vruchtvlees samen met de knoflook fijn in het bakje van de staafmixer.
  3. Snipper 1 rode ui.
  4. Verhit 4 el olijfolie in de stoofpan en bak de gesnipperde ui met de knoflookpeperpasta op laag vuur 15 min. tot het mengsel gekarameliseerd is. Neem uit de pan.
  5. Snijd ondertussen het vlees in stukjes van circa 2 cm.
  6. Snijd de rest van de uien in halve ringen.
  7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  8. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  9. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 5 minuten.
  10. Voeg het ui-knoflookpepermengsel, de azijn, de bouillon, de helft van de koriander, de rest van de kruiden en specerijen toe.
  11. Doe het vlees terug in de pan en breng aan de kook.
  12. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar.
  13. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en leg er eventueel een vlamverdeler tussen.
  14. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  15. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi met de rest van de koriander.

Bereidingswijze:

  1. Week de gedroogde pepers zo lang mogelijk, liefst 12 uur, in water.
  2. Verwijder de zaadlijsten en maal het vruchtvlees samen met de knoflook fijn in het bakje van de staafmixer.
  3. Snipper 1 rode ui.
  4. Verhit 4 el olijfolie in de stoofpan en bak de gesnipperde ui met de knoflookpeperpasta op laag vuur 15 min. tot het mengsel gekarameliseerd is. Neem uit de pan.
  5. Snijd ondertussen het vlees in stukjes van circa 2 cm.
  6. Snijd de rest van de uien in halve ringen.
  7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  8. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  9. Voeg de rest van de olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 5 minuten.
  10. Voeg het ui-knoflookpepermengsel, de azijn, de bouillon, de helft van de koriander, de rest van de kruiden en specerijen toe.
  11. Doe het vlees terug in de pan en breng aan de kook.
  12. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar.
  13. Gebruik de kleinste pit van het fornuis en leg er eventueel een vlamverdeler tussen.
  14. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  15. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi met de rest van de koriander.