• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    180 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Hongaarse goulash met Irish beef

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 2 uien, in halve ringen
  • 3 rode paprika’s, in reepjes
  • 1 tl cayennepeper (of minder naar smaak)
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 4 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 500 ml kalfs- of runderfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 200 g zure room

.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm.
  2. Verhit de helft van de boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  3. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  4. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de uien en de paprika erbij en roerbak 5 minuten.
  5. Voeg de cayennepeper, komijn, karwijzaad, paprikapoeder, tomatenpuree en bloem toe en roerbak 3 minuten.
  6. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de fond, de laurier en tijm.
  7. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen.
  8. Schep af en toe om. Voeg indien nodig extra heet water toe.
  9. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  10. Serveer met de zure room.

Lekker met rijst of aardappelpuree.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?