• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    60 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Ierse ribeye steaks met chimichurri saus en knoflook aardappelen

Ingrediënten

  • 4 Ierse ribeye steaks
  • 1 el olijfolie
  • zout en zwarte peper

    Chimichurri Saus

  • handjevol verse korianderblaadjes, grofgesneden
  • handjevol verse platte peterselieblaadjes, grofgesneden
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 2 teentjes knoflook, grofgesneden
  • snufje chilivlokken
  • 3 el olijfolie

    Knoflook-aardappelen

  • 900 g aardappelen, geschild en dungesneden
  • 300 ml melk
  • 150 ml magere room
  • 2 teentjes knoflook, geschild en geplet
  • snufje geraspte nootmuskaat
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Bereiding van de aardappels: Doe de aardappelen, melk, room, knoflook, nootmuskaat en een beetje zout en peper in een grote pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert. Haal de pan van het vuur en doe de aardappelen en de saus in een ovenvaste schaal. Bak deze 40-50 minuten in de oven totdat de aardappels gaar zijn en de bovenlaag goudbruin kleurt.
  2. Bereiding van de steaks: Zodra je de steaks gaat bereiden verwarm een pan of barbecue tot deze heel heet is. Bestrijk de steaks met een beetje olijfolie. Bestrooi beide kanten met wat peper en zout voordat je ze in de hete pan of op de barbecue legt. Bak de steaks 2 minuten, draai ze en bak ze nog 2 minuten aan de andere kant. Afhankelijk van de dikte van de steaks of de gaarheid die je wenst, kun je ze nog 2 minuten aan beide zijden bakken. Laat de steaks een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
  3. Bereiding van de saus: Terwijl de steaks worden gebakken, combineer je alle ingrediƫnten, behalve de olijfolie, in een keukenmachine voor de chimichurri saus. Meng een aantal minuten en voeg dan de olijfolie toe, strooi een beetje zout en zwarte peper erbij en meng nog eens.
  4. Serveer de steaks met de chimichurri saus, gebakken champignons en de knoflook-aardappelen.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?