Ierse BBQ-short ribs

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

    • 2 short ribs of een ribstuk (totaal ongeveer 3 kg)

MARINADE

    • 2 el zoutvlokken
    • 1 tl selderijzout
    • 1 tl gedroogde oregano
    • 2 tl paprikapoeder pikant
    • 1 tl gedroogde tijm
    • 4 tenen knoflook, geperst
    • 1 tl geplette zwarte peperkorrels

GEGLAZUURDE LAAG

    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 grote uien, fijngesneden
    • 1 rode peper, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
    • 120 ml ahornsiroop
    • 3 el lichte muscovado suiker
    • 600 ml droge cider mousserend (bij voorkeur Ierse)
    • 3 el Engelse mosterd
    • 2 tl Worcestersaus
    • 2 el tomatenpuree
    • Verse takjes tijm om te garneren
    • Verse tomaten & basilicum salade om bij te serveren
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten:

    • 2 short ribs of een ribstuk (totaal ongeveer 3 kg)

MARINADE

    • 2 el zoutvlokken
    • 1 tl selderijzout
    • 1 tl gedroogde oregano
    • 2 tl paprikapoeder pikant
    • 1 tl gedroogde tijm
    • 4 tenen knoflook, geperst
    • 1 tl geplette zwarte peperkorrels

GEGLAZUURDE LAAG

    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 grote uien, fijngesneden
    • 1 rode peper, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
    • 120 ml ahornsiroop
    • 3 el lichte muscovado suiker
    • 600 ml droge cider mousserend (bij voorkeur Ierse)
    • 3 el Engelse mosterd
    • 2 tl Worcestersaus
    • 2 el tomatenpuree
    • Verse takjes tijm om te garneren
    • Verse tomaten & basilicum salade om bij te serveren
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze:

  1. Twee dagen voor de geplande barbecue, meng je de ingrediënten voor de marinade en doe je dit in een grote hersluitbare zak. Doe de runderribben erbij en masseer het barbecue mengsel in het vlees.
  2. Maak in de tussentijd, tot twee dagen van tevoren, de glazuurlaag. Verhit de olie in een grote pan en bak de uien en de chilipeper ongeveer 10 minuten totdat ze zacht zijn. Voeg de ahornsiroop, suiker en cider toe en breng zachtjes aan de kook, meng het al roerend. Neem de pan van het vuur en roer de mosterd, Worcestersaus en tomatenpuree door het mengsel. Gebruik een staafmixer om de saus glad te maken. Laat compleet afkoelen
  3. Als de runderribben twee dagen gemarineerd zijn, verwarm je de oven voor op 130 ̊C. Was de marinade onder koud stromend water van het vlees, leg het vlees in een grote hittebestendige afsluitbare braadpan. Schenk de glazuurlaag over het vlees, sluit de braadpan af en braad ongeveer 5 uur of totdat het vlees heel mals is. Laat op kamertemperatuur afkoelen en zet dan in de koelkast om een nacht te koelen.
  4. Op de dag van de barbecue, haal je de runderribben uit de ijskast en haal je het gestolde vet van de ribben. Geef het vlees de tijd om op kamertemperatuur te komen en leg de runderribben in een schaal klaar voor de barbecue. Gebruik de rest van het glazuurmengsel om de runderribben goed te bedekken.
  5. Mocht je een kolenbarbecue gebruiken, steek deze dan 30 minuten voordat je begint te grillen aan. Als je een gasbarbecue gebruikt, steek deze dan 10 minuten van tevoren aan. Leg de runderribben op de barbecue op medium-hete kolen en grill 10-15 minuten aan beide kanten of tot het vlees helemaal verwarmd is en de uiteinden bubbelen, overgiet het elke 5 minuten met de ingekookte marinade. Garneer met de takjes tijm en serveer met een heerlijke tomaten & basilicum salade en ruim voldoende servetten voor de plakkerige vingers.

Bereidingswijze:

  1. Twee dagen voor de geplande barbecue, meng je de ingrediënten voor de marinade en doe je dit in een grote hersluitbare zak. Doe de runderribben erbij en masseer het barbecue mengsel in het vlees.
  2. Maak in de tussentijd, tot twee dagen van tevoren, de glazuurlaag. Verhit de olie in een grote pan en bak de uien en de chilipeper ongeveer 10 minuten totdat ze zacht zijn. Voeg de ahornsiroop, suiker en cider toe en breng zachtjes aan de kook, meng het al roerend. Neem de pan van het vuur en roer de mosterd, Worcestersaus en tomatenpuree door het mengsel. Gebruik een staafmixer om de saus glad te maken. Laat compleet afkoelen
  3. Als de runderribben twee dagen gemarineerd zijn, verwarm je de oven voor op 130 ̊C. Was de marinade onder koud stromend water van het vlees, leg het vlees in een grote hittebestendige afsluitbare braadpan. Schenk de glazuurlaag over het vlees, sluit de braadpan af en braad ongeveer 5 uur of totdat het vlees heel mals is. Laat op kamertemperatuur afkoelen en zet dan in de koelkast om een nacht te koelen.
  4. Op de dag van de barbecue, haal je de runderribben uit de ijskast en haal je het gestolde vet van de ribben. Geef het vlees de tijd om op kamertemperatuur te komen en leg de runderribben in een schaal klaar voor de barbecue. Gebruik de rest van het glazuurmengsel om de runderribben goed te bedekken.
  5. Mocht je een kolenbarbecue gebruiken, steek deze dan 30 minuten voordat je begint te grillen aan. Als je een gasbarbecue gebruikt, steek deze dan 10 minuten van tevoren aan. Leg de runderribben op de barbecue op medium-hete kolen en grill 10-15 minuten aan beide kanten of tot het vlees helemaal verwarmd is en de uiteinden bubbelen, overgiet het elke 5 minuten met de ingekookte marinade. Garneer met de takjes tijm en serveer met een heerlijke tomaten & basilicum salade en ruim voldoende servetten voor de plakkerige vingers.